Обеззброїли «партизанів»

17.09.2010
Обеззброїли «партизанів»

Жадсон тікає від погоні. Чемпіони Сербії виявилися безсилими проти чемпіонів України. (Фото Рейтер.)

Нарешті «Донбас–арена» дочекалася великого свята футболу під назвою «Ліга чемпіонів», для якої її передусім і будували. Хоча, звісно, президент «Шахтаря» Рінат Ахметов волів побачити Суперлігу на своєму стадіоні ще торік, але тоді донеччани поступилися у кваліфікації скромній румунській «Тімішоарі». Тепер же, виборовши чемпіонство в Україні, «помаранчево–чорні» потрапили до групової стадії без відбору. І позавчора успішно стартували, обігравши сербський «Партизан».

Трьох очок від «гірників» заповнена не вщерть арена (вільними лишилося півтори тисячі місць) очікувала, адже протистояв господарям начебто явний аутсайдер квартету. Минулого року підопічні Мірчі Луческу легко поклали «Партизан» на лопатки в Лізі Європи (4:1), але відтоді белградський клуб змінився у кращий бік. Команда не програла жодного матчу в національній першості, а загальна серія «партизанів» без поразок сягнула 17 ігор. У Лізі чемпіонів на шляху до групового раунду серби подолали аж три кола відбору, в останньому — переграли бельгійський «Андерлехт». Центр оборони команди посилив потужний Младен Крстаїч, який перед цим виступав за «Вердер» і «Шальке»; досвідченому гравцеві й довірили капітанську пов’язку.

Якщо «гробарі» (так називають «Партизан» за чорно–білі клубні кольори) підійшли до матчу в Донецьку в чудовому настрої, то «Шахтар» ще переживав поразку «Оболоні» і втрату травмованого Фернандіньйо. Крім того, продовжує лікування Дмитро Чигринський. На щастя, Олексій Гай, хоча до цього й не зіграв у сезоні жодного поєдинку, впевнено замінив бразильського хавбека в центрі поля. Українець сам мав три нагоди відзначитися, але забракло дещиці. Зокрема, після чудової бразильської комбінації з пасом п’яткою на 92–й хвилині Гай ударом із 16 метрів поцілив у штангу.

А ще на початку двобою Луческу ледь не отримав інфаркт, коли Даріо Срна почав накульгувати, а потім упав на газон. Та все ж капітан «гірників» після отримання медичної допомоги повернувся на поле. Як виявилося, для вирішального удару, єдиного результативного в усьому матчі.

Гості, хоча й вийшли на гру з двома номінальними форвардами — бразильцем Клео та Івіцею Ілієвим, але під натиском «гірників» змінили мету й у першому таймі намагалися насамперед зберегти в недоторканності власні володіння. Тому до перерви завдали лише одного пострілу в бік воріт Андрія П’ятова — в район трибун. Господарі прискорилися по перерві, й моменти біля воріт Владіміра Стойковича почали з’являтися регулярно: Жадсон не використав вихід сам на сам; на удар головою Адріано зреагував кіпер, трохи не встиг опинитися в потрібному місці Гай. Але нарешті майстерно виконаний Срною штрафний відкрив «Шахтарю» шлях до перемоги.

Дві «валідольні» ситуації біля воріт української команди надалі таки виникли, але небезпечні удари взяв П’ятов.

Тепер донеччан чекає вояж до Португалії на зустріч із командою–загадкою, «Брагою», яка в дебютному матчі в елітному турнірі осоромилася в Лондоні.

 

ПІСЛЯМОВА

 

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Як ми й очікували, матч вийшов складним, але, найважливіше, що ми стартували в Лізі з перемоги. Суперники боролися за кожен м’яч, добре перекривали всі зони й організовано діяли в обороні. Та все ж ми впевнено контролювали хід подій і мали відзначатися більше разів. Але в завершальній фазі часто хибили. Добре, що Срна таки забив, хоча я більше очікував голу з гри.

Александар Станоєвич,
головний тренер «Партизана»:

— Шкода, що пропустили м’яч наприкінці. Утім насправді «Шахтар» грав краще впродовж усього матчу, контролював його ритм, створював небезпечні ситуації біля наших воріт, хоча реалізовував їх не найкращим чином. Ми теж мали шанси забити, та ж зіграли в атаці не належним чином. Проте мої хлопці продемонстрували змістовну гру, добре дотримувалися обраної тактики.

Олексій Гай, півзахисник «Шахтаря»:

— На такому рівні треба краще реалізовувати гольові моменти — нам ще треба над цим працювати. Але все ж ми володіли ініціативою, і добре, що хоча б один шанс таки втілили в гол.

 

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

1–й тур

Група Н

«Шахтар» (Україна) — «Партизан» (Сербія) — 1:0

Гол: Срна, 71

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Гюбшман, Ракицький, Рац, Жадсон (Тейшейра), Вілліан, Гай, Коста,

Л. Адріано (Віценець, 83)

«Партизан»: Стойкович, Мількович, Томич, Клео, Крстаїч (Станкович, 90+2), Савич, Лазевськи, Ілич, Ілієв (Боя, 58), М. Камара, Смілянич (Петрович, 74)

Попередження: Срна, 67 — Боя, 72; Петрович, 88

Суддя — Карлос Веласко (Іспанія)

Донецьк, «Донбас–арена», 48 512 глядачів

«Арсенал» (Англія) — «Брага» (Португалія) — 6:0 (Фабрегас, 9 (пен.), 53; Аршавін, 30; Шамах, 34; Вела, 69, 84)

Група E

«Баварія» (Німеччина) — «Рома» (Італія) — 2:0 (Мюллер, 79; Клозе, 83), «Клуж» (Румунія) — «Базель» (Швейцарія) — 2:1 (Рада, 9; Траоре, 12 — Стокер, 45+2).

Група F

«Марсель» (Франція) — «Спартак» (М, Росія) — 0:1 (Аспілікуета, 81 (у свої ворота)), «Жиліна» (Словаччина) — «Челсі» (Англія) — 1:4 (Оравець, 55 — Есьєн, 13; Анелька, 24, 28; Старрідж, 48).

Група G

«Реал» (Іспанія) — «Аякс» (Голландія) — 2:0 (Аніта, 31 (у свої ворота); Ігуаїн, 73), «Мілан» (Італія) — «Осер» (Франція) — 2:0 (Ібрагімович, 66, 69).