Разом ми безсилі?

16.09.2010
Разом ми безсилі?

Від першої ракетки країни Маргарити Песоцької чекають успіхів у індивідуальних змаганнях. (Фото з архіву «УМ».)

Від минулої суботи чеська Острава споглядає за боротьбою європейських майстрів малої ракетки, які визначають найсильніших у командних та індивідуальних змаганнях. Свято тенісу ледве не зіпсувала... пожежа на головній арені єврофоруму — організатори навіть були змушені на кілька годин відкласти церемонію відкриття. Проте з осередком займання впоралися вогнеборці, і про надзвичайну подію тенісистам нагадував хіба що запах паленого. Ця неприємність давалася взнаки недовго — фахівці застосували активний спосіб провітрювання, увімкнули витяжки повітря.

Учора пізно ввечері, коли цей номер «УМ» уже був зданий до друку, стали відомі переможці й призери командних змагань. Щоправда, можливість поборотися за медалі мали не всі учасники. Скажімо, із 40 чоловічих колективів, котрі прибули до Острави, за п’єдестал змагалися представники лише 16 держав — так званий «чемпіонський дивізіон», у якому не було українців. Наші хлопці оселилися в дивізіоні «челлендж». Тут 16 збірних визначають «кращих із гірших», і перша трійка отримує перепустки до когорти найсильніших. Путівки в еліту отримали словенці, угорці та словаки. Успіхи ж наших співвітчизників у «челленджі» обмежилися лише подоланням групового бар’єра. Перемоги над швейцарцями (3:0) та голландцями (3:1) й поразка від угорців (1:3) гарантувала команді України другу сходинку у квартеті. Але вже в першій зустрічі «плей–оф» «синьо–жовті» поступилися збірній Словенії (2:3) і зійшли з дистанції. Зрештою колектив у складі Ярослава Жмуденка, Олександра Дідуха, Коу Лея та Євгена Прищепи у своєму другому дивізіоні посів сьому сходинку, а в цілому за підсумками єврофоруму — 23–ту.

Водночас українські дівчата завдяки непоганим минулорічним результатам були посіяні в «топ–16». Шкода, але четвірці на чолі з Маргаритою Песоцькою не вдалося вийти з групи. Подужавши на старті збірну Люксембургу (3:1) та програвши голландкам (1:3), українки в головному матчі за вихід із «пульки» поступилися безпосередньому конкурентові — збірній Румунії (0:3). Надалі наші дівчата більше переймалися збереженням прописки в еліті (для цього потрібно було посісти місце не нижче 13–го). Дві перемоги поспіль — над шведками (3:0) та австрійками (3:1) — убезпечили від вильоту. А останній поєдинок Поліна Трифонова, Тетяна Сорочинська та Ганна Гапонова все ж програли — без першої ракетки України Песоцької, від якої очікують високого індивідуального результату, дівчата віддали матч за дев’яте місце господаркам турніру — чешкам (1:3).