Боксерки Карибського моря

15.09.2010
Боксерки Карибського моря

Чемпіонка Європи 2009 року Тетяна Коб продовжить боротьбу за світову нагороду. (Фото з сайту Donbass.ua.)

Відтоді як стартував шостий за ліком чемпіонат світу з боксу серед жінок, більшість поціновувачів цього виду спорту припали до глобусів у пошуках Барбадосу — країни–господарки першості. Після п’яти попередніх планетарних форумів, які проводилися почергово в США, Туреччині, Росії, Індії та Китаї, знайти крихітний острів у Вест–Індії, певно, було непросто.

До столиці Барбадосу — Бриджтауна — злетілося найбільше спортсменок за весь час проведення таких заходів (перший ЧС відбувся у 2001 році). Це й не дивно, адже інтерес до будь–якої спортивної дисципліни зростає тоді, коли вона отримує олімпійську прописку. А в 2012 році в Лондоні вперше визначатимуть олімпійських чемпіонок із боксу в трьох вагових категоріях (до 51, 60 та 75 кг).

Якщо через два роки в столиці Великої Британії потішити своє спортивне самолюбство зможуть лише ті дівчата, чиї габарити підходять під виставлені вимоги МОК, то нині на Карибах боксувати можуть усі охочі — «від малої до великої». 306 атлеток з 71 країни світу змагаються в десяти вагових категоріях. У дев’яти фігурують і наші співвітчизниці.

Сьогодні, коли в Україні буде пізній вечір, у Бриджтауні почнуться чвертьфінали. До них «дожили» три українки. Приємно, що дві з них змагаються в «олімпійській» вазі. Харків’янка Лілія Дурнєва (до 75 кг) після перемог над Шакімовою із Казахстану (9:1) та Сагайдаковською із Росії (12:0) проведе третій поєдинок на турнірі проти німкені Ульріх Брюкнер. Тетяна Коб із Ковеля (до 51 кг) посперечається за півфінал, який гарантуватиме як мінімум «бронзу», із болгаркою Стойкою Петровою. Раніше Таня в чотирьох раундах розібралася з Пінар Алмаз із Німеччини (10:4) та достроково побила алжирку Назіху Черіфі. У найважчій категорії, понад 81 кг, заявлені загалом лише десять осіб (тому що не олімпійська дисципліна), тож нашій Катерині Кужель до медалі потрібно зробити один крок. У 1/4 фіналу на неї чекає туркеня Семсі Яралі.

Шкода, але решта українок припинили боротьбу за нагороди — тепер вони зможуть просто насолоджуватися райськими умовами Карибів. Анна Рогович із Коломиї (до 54 кг) дуже швидко розпрощалася з медальними амбіціями, програвши вже на старті росіянці Олені Савельєвій — 3:9. Перші поєдинки для Наталі Бірюк (до 57 кг) та Інни Шевченко (до 81 кг) теж виявилися останніми. Бірюк поступилася бразилійці Кардосо (5:9), Шевченко — полячці Фідурі (6:9).

Ще три збірниці можуть похвалитися однією перемогою. Незважаючи на легкий старт — дострокова перемога в першому ж раунді над австралійкою Кейлі Вулріч, хмельничанка Світлана Тертишна (до 64 кг) свій другий поєдинок на турнірі програла «всуху» (0:14) представниці КНДР Сук Йонг Рі. Так само й Олександра Сидоренко (до 60 кг): в дебютному поєдинку забомбардувала мексиканку Анжеліс Коасічу — 12:8, проте вже в наступному протистоянні з росіянкою Анастасією Беляковою вінничанці довелося самій прийняти град атак — 7:12. Киянка Марія Бадуліна почала турнірну ходу знущанням над Карім Махмудовою з Казахстану (16:2), але на рандеву з китаянкою Тіньтінь Янь поступилася без питань — 3:13.