Імунітет із пробірки

Імунітет із пробірки

Науковці всього світу впродовж останніх десятиліть намагаються виростити в лабораторних умовах штучні клітини, тканини, гормони тощо, які б не відрізнялися від природних людських. Якби це вдалося, звична система лікування стала б зовсім іншою. Хворим робили б діагностику, щоб визначити, чого саме не вистачає в їхньому організмі, й вводили або пересаджували необхідний матеріал із пробірки. Так, мільйони людей із загрозливими для життя вадами серця не помирали б у марному очікуванні донора, не страждали б від реакції організму на чужорідний орган. Значна кількість хворих на гепатит та інші патології печінки теж могла б розраховувати на штучно вирощену «міні–лабораторію» з очищення крові. А хворим зі слабким імунітетом достатньо було б вводити необхідні захисні клітини, щоб успішно долати інфекційні захворювання.

А руки мив?

А руки мив?

Сьогоднішня школа в так званих «цивілізованих» країнах — місце з перегином в один бік. Там у дитячі голови вбивають масу знань, абсолютно відірваних від практики, і дають украй мізерну частку навичок, корисних у повсякденному житті. З малят, які добросовісно вчать усі уроки та виконують нескінченні стоси завдань, нерідко виростають «ботани», які можуть годинами дискутувати на тему будови атома, але не вміють навіть ґудзика до сорочки пришити. У сучасних школах математика, мова й такі мозкодробильні предмети, як фізика та хімія, вважаються набагато важливішими, ніж фізичне й трудове виховання. Це проявляється як у кількості годин на тиждень, так і в загальному ставленні батьків, дітей і самих учителів до цих предметів. Діти знають, що за пропуск уроку математики може добряче влетіти, а от «фізру» можна безкарно прогуляти, і нічого страшного не буде.

Буде жити

Буде жити

У юнака вистрелили iз пневматичної зброї, тож підліток у важкому стані потрапив на хірургічний стіл Хмельницької обласної клінічної лікарні. Хірурги на свій страх і ризик разом із колегами з Інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова провели унікальну операцію — видалили кулю iз сонної артерії.

Всі статті рубрики