Не самопобиття, а самовдосконалення

14.09.2010
Не самопобиття, а самовдосконалення

Лідер «Нашої України» Віктор Ющенко із новобранцями партії — Валентином Наливайченком і Сергієм Бондарчуком. (Фото з сайту Razom.org.ua.)

На шлях суттєвих кадрових змін стала партія «Наша Україна». Минулої суботи на засіданні керівного органу — політичної ради — одностайно прийняли відставку президії політради. Про рішення залишити посади оголосили також голова політради Віра Ульянченко та її заступники — Зіновій Шкутяк і Ярослав Ющенко. Їхні заяви «взяли до відома» — остаточна заміна керівництва партії відбудеться на з’їзді, який призначено на 24 вересня.

Основним претендентом на посаду нового голови політради «НУ» називають Валентина Наливайченка — колишнього голову Служби безпеки України, лідера громадської ініціативи «Оновлення країни». Провідник «ОК», нагадаємо, вирішив не перетворювати свій громадський рух на партію з міркувань єдності націонал–демократичних сил. На суботній політраді Наливайченко став членом партії Віктора Ющенка.

 

Відставка — моральний сигнал

Звільнення президії стало політичною оцінкою діяльності партії у ході президентської виборчої кампанії. Лідер — Ющенко — схвалив самокритичні кадрові рішення, адже «цим самим дати сигнал — моральний, етичний — членам партії та суспільству». Водночас В. Ю. зауважив, що Віра Іванівна і Ко — «не ті люди, які зробили найбільше помилок» і спричинили його поразку на зимових президентських виборах.

«Вибори закінчились так, як вони закінчились. Але партія живе не від виборів до виборів, — сказав екс–Президент. — Хочу сказати, щоб ми не поспішали формувати політику самопобиття, щоб ми не поспішали кидати каміння один в одного. Наша єдність, наше взаємне порозуміння — найбільший наш багаж». Віктор Ющенко переконаний, що ідеї демократії, національного відродження, європейської інтеграції, з якими «Наша Україна» йшла до суспільства, з кожним роком будуть дедалі позитивніше сприйматися українцями.

«Сьогодні потрібна активна громадянська позиція»

Щодо Валентина Наливайченка, то по завершенні політради «НУ» він повідомив журналістам, що прийняв для себе рішення вступити до партії, оскільки поділяє ідеї та шлях, яким рухається «Наша Україна». «Я на цьому шляху бачу себе і свої дії», — сказав екс–голова СБУ.

Говорячи про свою громадську організацію, Наливайченко зауважив, що «Оновлення країни» хоче підтримати демократичну, патріотичну політичну силу. «Ми на з’їзді будемо одні з перших, хто братиме участь у процесі консолідації», — пообіцяв пан Валентин. Він підкреслив, що ця консолідація буде спрямована на перемогу націонал–демократів на місцевих виборах та на захист результатів виборів від фальсифікацій чи зловживань.

Як анонсувала «УМ», членський квиток «Нашої України» отримав також Сергій Бондарчук — Герой України, колишній керівник держпідприємства «Укрспецекспорт». Для Бондарчука це було серйозним рішенням, оскільки він раніше не входив до лав жодної партії. «Я вважаю, що до цього часу я відбувся як громадянин і усвідомив, які цінності не байдужі для мене і майбутнього моїх дітей, для країни. Сьогодні я маю займати активну громадянську позицію, — пояснив Сергій Бондарчук. — Подивившись, хто є на політичній арені, я зрозумів, що найкращою для мене партією з ідеологічної точки зору буде саме «Наша Україна», оскільки вона відстоює небайдужі для мене демократичні цінності».

«Наша Україна» лишається партією Майдану»

Віктор Ющенко у своїй промові ще раз наголосив, що його політична сила повинна бути самостійною. «Я не буду підтримувати політику, коли наша партія ставала б у фарватері якоїсь політичної сили, в тому числі тієї, яка іменує себе демократичною чи національною. Ми повинні мати політичне соло», — заявив лідер.

Ющенко підкреслив, що «НУ» має значні напрацювання, досвід, ніколи не зра­джувала своїх позицій, тож повинна йти власною дорогою. Екс–Президент переконаний: якщо не відступати від втілення обраної мети — повага до партії рано чи пізно неодмінно прийде, суспільство позитивно сприйме такі зусилля.

Ющенко нагадав, що «Наша Україна» є партією Майдану. «Ми не здали жодної політичної позиції, ми не прикривалися газовими угодами, ні темою нашої інтеграції, ні темою імітування реформ. Ми в жодному випадку не чинили нечесно по відношенню до національних та державних інтересів», — підкреслив Віктор Ющенко.

Критикуючи чинну владу, лідер «НУ» зазначив, що відродженню України та єдності української нації не сприятимуть останні спроби влади знищити українську мову як єдину державну, розмови про позаблоковий статус за умов збереження на території України військових формувань іншої держави (ЧФ РФ) тощо.