Чемпіонське повернення

14.09.2010
Чемпіонське повернення

Для Кім Клійстерс ця перемога на «Ю–Ес оупен» уже третя в кар’єрі. (Фото Рейтер.)

Тенісні вболівальники звикли, що на турнірах серії «Великого шолома» найбільше неприємностей погода створює в англійському Уїмблдоні. Але цього разу «відзначився» «Ю–Ес оупен» — через дощ змагання не змогли завершити в неділю й перенесли кілька матчів на понеділок, зокрема фінали в чоловіків і спортсменів з обмеженими можливостями. А жіночі пари не встигли дограти буквально кілька хвилин. Цікаво, що чоловічий фінал на цьму турнірі грається в понеділок уже третій рік поспіль.

Вирішальний матч сильної статі вчора вночі за київським часом відбувався без п’ятиразового тріумфатора Нью–Йорка — швейцарця Роже Федерера (2–й номер посіву). У субот­ньому півфіналі його зупинив серб Новак Джокович (3) — 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5. Засмучений Федерер навіть заявив, що не дивитиметься фінал, але бажає Новаку перемогти Рафаеля Надаля. Сам Джокович сказав, що запам’ятає цей феєричний поєдинок на все життя і попросив... вибачення в уболівальників, які чекали «класичного» фіналу Надаль — Федерер.

У другій парі все справді було «шито–крито». «У мене не було шансів виграти», — констатував росіянин Михайло Южний (12) після програшу іспанцеві Надалю (1) — 2:6, 3:6, 4:6.

Без однієї з головних фавориток обійшовся й жіночий титульний матч. У півфіналі потужну данку Каролін Возняцьки (1) дещо несподівано здолала росіянка Віра Звонарьова (7) — 6:4, 6:3. Зате виправдала свій високий статус бельгійка Кім Клійстерс (2), ставши справжнім злим генієм для американських сестер Уїльямс. Торік, ледь повернувшись у спорт після дворічної «пенсії», Кім здолала у півфіналі Серену, тепер — Венус (4:6, 7:6, 6:4).

У вирішальній зустрічі 27–річна Клійстерс своєю різноманітною й упевненою грою просто знесла Звонарьову з корту. Для Клійстерс цей успіх став третім на турнірах «Великого шолома», причому всі трофеї вона здобула саме на відкритому чемпіонаті США — у 2005, 2009 і 2010 роках. Ця перемога Кім уже 39–та на турнірах WTA, причому 30 із них бельгійка здобула саме на хардових кортах.

«Саме «Ю–Ес оупен» був для мене основною ціллю в цьому сезоні. Нью–Йорк для мене — особливе місто, воно принесло щастя в моє тенісне життя. Коли я виходжу на центральний корт, то почуваюся, наче вдома», — сяяла Кім, обіймаючи чоловіка й доньку.

Цікаво, що в фіналі турніру юніорок, де з дистанції дочасно зійшла наша Еліна Світоліна, зустрілися дві представниці Росії; Гаврилова обіграла Путінцеву у двох сетах.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат США (призові — 22,6 млн. дол.). Фінали

Жінки. Клійстерс (Бельгія, 2) — Звонарьова (Росія, 7) — 6:2, 6:1

Пари. Хубер/Петрова (США/Росія, 2) — Кінг/Шведова (США/Казахстан, 6) — 6:2, 4:6, 5:4 (матч не завершено).

Чоловіки. Пари. Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) — Бопанна/Квуреші (Індія/Пакистан, 16) — 7:6, 7:6.

Мікст. Хубер/Б. Брайан (США, 1) — Пешке/Квуреші (Чехія/Пакистан) — 6:4, 6:4.