Пара до пари

14.09.2010
Пара до пари

За відсутності британок українська жіноча четвірка парна без особливих проблем удруге поспіль виборола титул чемпіонів континенту. (Фото Рейтер.)

Допоки в Україні тече «Дніпр широкий», можна бути впевненим, що не переведуться на нашій землі майстри веслування. Нещодавно вітчизняні байдарочники й каноїсти привезли медалі світового форуму з польської Познані, а сьогодні до України з Португалії повертаються герої континентальної першості з академічного веслування.

Упродовж трьох днів у містечку Монтемор–о–Велью розіграли 66 нагород, з яких три дісталися українським веслярам. За словами дер­жавного тренера Павла Мазуренка, в цілому команда виконала поставлені завдання. «До Португалії наші співвітчизники їхали у всеозброєнні. На відміну від попередніх років, нині держава повністю профінансувала їхню підготовку. Тож ми мали впевненість, що жіноча четвірка парна захистить титул європейських чемпіонок, — каже держтренер. — Щоправда, на змаганнях не було переможниць цьогорічного Кубка світу з Великої Британії — саме їм наші дівчата програли в підсумковому заліку того турніру».

Хай там як, але стабільні результати, які демонструють Яна Дементьєва, Анастасія Коженкова, Олена Буряк та Катерина Тарасенко, дозволили їм на фініші фінального заїзду континентальної першості випередити досить сильні команди Німеччини та Швейцарії і стати відтак дворазовими чемпіонками Європи.

На відміну від жінок, чоловіча четвірка парна склала з себе повноваження європейського чемпіона. За підсумками португальського турніру «синьо–жовтий» квартет — Іван Довгодько, Сергій Гринь, Володимир Павловський, Сергій Білоущенко — опустився в табелі про ранги на третю сходинку, пропустивши вперед поляків і хорватів. Пан Мазуренко пояснює спад у результатах хлопців посиленням конкуренції. «Минулого разу у змаганнях не брали участі головні фаворити — олімпійські чемпіони з Польщі, а хорватам ми програли лише півсекунди», — Павло В’ячеславович трагедії з цього не робить.

Не підвела свого наставника й чоловіча вісімка зі стерновим, яка повторила минулорічне досягнення на ЧЄ. Вихованці відомого тренера Віктора Потапенка знову опинилися на третій сходинці п’єдесталу. Це Сергій Чиканов, Андрій Шпак, Дмитро Прокопенко, Антон Холязников, Віктор Гребенников, Олег Ликов, Валентин Клецький, Андрій Приведа та стерновий Олександр Коновалюк.

У підсумку вітчизняні «академісти» з трьома медалями в активі (одне «золото» й дві «бронзи») застовпили за собою дев’яту позицію командного протоколу. А перша трійка виглядає так: Німеччина (6–2–3), Італія (4–3–2), Білорусь (3–0–0).

Довго радіти португальським успіхам наші медалісти не зможуть — разом із привітаннями призери єврофоруму отримали від федерації квитки на світову першість, яка вже незабаром, в останній день жовтня, стартує в далекій Новій Зеландії. Тож попереду — важка робота.

Григорій ХАТА