Пиво до вечері — шкідливе

14.09.2010
Пиво до вечері — шкідливе

Андрій Ярмоленко (ліворуч) «Металургу» не забив, «Динамо» взяло в Києві три очки. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Минулого уїк–енду матчі національної першості мали особливий характер, адже відбувалися між поєдинками збірних і єврокубками. У таких випадках тренери команд–лідерів, коментуючи на прес–конференціях причини невиразної гри своїх підопічних, додають до набору стандартних фраз ще кілька висловів — утома, розбалансованість, підготовки до зустрічей «на Європі». А середняки скаржаться на брак ігрової практики. Хай там як, а в такому вікні скромна «Оболонь», складена з вітчизняних виконавців, примудрилася обіграти зірковий «Шахтар». Цікаво, що в дев’ятому турі виграли всі три київські команди, та ще й «під нуль» — навряд чи таке колись траплялося досі.

 

Біди чемпіонів

Після матчу–сенсації на «Оболонь–арені» керманич «Шахтаря» Мірча Луческу не нарікав на завантаженість своїх виконавців у збірних. Схоже, румунського фахівця найбільше турбувала навіть не перша поразка в цьому сезоні, а те, що в груповому турнірі Ліги чемпіонів команді не допоможе її лідер — бразилець Фернандіньйо.

На 23–й хвилині п’ятничного поєдинку Ферна травмував ногу, вдаривши з розмаху в гомілкостоп півзахисника «пивоварів» Сибірякова, який миттю раніше встиг зіграти в м’яч на лінії свого штрафного майданчика. І хоча суддя Михайло Родіоненко помилково зафіксував порушення з боку оболонця, Луческу після матчу чомусь вважав, що штрафний пробивали господарі.

На нетривалій зустрічі з журналістами тренер навіть не сів у запропоноване крісло, але встиг визнати закономірність результату. Фернандіньйо ж, котрий перед цим отримав перший виклик до збірної Бразилії, як виявилося, зламав ногу і в цьому році на поле вже точно не вийде.

Звісно, що в кожній невдачі команди є частина провини тренера. Цього разу Містер доклався до поразки, залишивши в запасі з прицілом на Лігу чемпіонів Жадсона, Едуардо й Адріано. В основі Луческу випустив невиразного Марсело Морено, новачка Генріха Мхітаряна й молодого Тараса Степаненка. Добре готовий функціонально колектив Сергія Ковальця справді заслужив на три очки, не давши чемпіонам простору для атак і надійно зігравши на своїй половині поля впродовж усього матчу. Невдовзі після перерви зусилля партнерів точним ударом головою в «дев’ятку» завершив Павло Худзік. Цікаво, що луганський арбітр навіть по закінченні «офіційних» п’яти хвилин компенсованого часу дав гостям провести кілька атак, коли навіть голкіпер Андрій П’ятов пішов до воріт суперника. Однак рефері швиденько свиснув про кінець гри, коли нападник «Оболоні» опинився з м’ячем у центрі поля, бачачи попереду порожню «рамку».

Група переслідування

Осічкою «помаранчево–чорних» одразу скористався квартет переслідувачів. «Динамо», вперше зігравши в новій формі з горизонтальною синьою смугою на грудях, розібралося з відвертим аутсайдером — запорізьким «Металургом». Три очки далися киянам не без бою — гості зламали бразильцеві Данилу Сильві ніс, а македонець Горан Попов залишив поле з ушкодженням м’яза вже на 12–й хвилині. Підопічні Олега Луткова програли четвертий матч поспіль, забивши при цьому лише один м’яч.

Господарі діяли без Андрія Шевченка, який заліковує коліно. За його відсутності капітанську пов’язку надягнув Артем Мілевський — заодно отримав і право реалізувати пенальті.

Особливі почуття переживав юний київський воротар Максим Коваль, який уперше грав проти своєї рідної команди. «Спочатку трохи нервувався, але вже в грі заспокоївся. Хоча я ж не робот, можу й помилятися», — сказав хлопчина про свої ризиковані дії на виходах.

Третій рядок зберіг за собою «Дніпро». Уже на другій хвилині зустрічі в Полтаві дальній «постріл» Євгена Коноплянки змусив «Ворсклу» відігруватися. Згодом молодий хавбек збірної України зізнався, що й сам не очікував від себе такого шедевра. Другий м’яч у ворота господарів із «точки» забив, знову вийшовши на заміну, Сергій Назаренко. Щоправда, порушення правил, за яке рефері Сергій Бойко вказав на 11–метрову позначку, виглядало вельми сумнівним.

«Гадаю, що цією перемогою ми присоромили скептиків, які казали, що в нас спад», — радів із приводу трьох очок півзахисник колись полтавців, а нині — дніпропетровців Сергій Кравченко.

А ось «Ворскла», відколи перемогла «Динамо», не може відзначитися голом уже в третьому матчі поспіль. Допомогти команді реанімуватися покликаний колишній збірник Олександр Рикун, якого «ворскляни» забрали в «Металіста».

Претенденти

На підступах до трійки лідерів крокують двоє учасників Ліги Європи. «Металіст» розтрощив «Зорю» практично без проблем, якщо не вважати такою отриманий у свої ворота пенальті. Утім Владимир Дишленкович — дебютант харків’ян — підтвердив, що Мирон Маркевич недаремно довірив йому «пост номер один». Гол–красень — певно, несподівано навіть для самого себе — створив опорний півзахисник Сергій Валяєв: він філігранно пройшов ледь не половину команди суперників і поклав початок декласуванню гостей.

Наставнику луганців Анатолію Чанцеву довелося лише зітхати з приводу відсутності в обороні через травму Володимира Єзерського. Та констатувати, що його команда — «чемпіон за незабитими пенальті».

А от «Карпати», «розібравши на запчастини» захист «Іллічівця» в першому таймі (3:0), у другому настільки розслабилися, що ледь не дозволили маріупольцям зрівняти рахунок. Саме так і сталося в зустрічі цих суперників торік, але позавчора львів’яни забили на гол більше. Керманич «зелено–білих» Олег Кононов пояснив два пропущені м’ячі тим, що його підопічні зарано почали думати про зустріч у Лізі Європи з дортмундською «Боруссією».

Середньоваговики

Укотре проявив характер «Кривбас», який перервав серію донецького «Металурга» з трьох перемог. Нагадаємо, що з попереднього виїзду до «Металіста» хлопці Юрія Максимова привезли аж три пункти.

Наздогнав «метадонів» за очками «Арсенал» — причому три зі своїх чотирьох перемог кияни здобули з мінімальним рахунком 1:0. І хоча він не виглядає повноцінним реваншем у «Таврії» за весняні 1:6, наставник «канонірів» Юрій Бакалов залишився задоволений результатом і дав футболістам два дні вихідних. А от головний тренер кримчан Сергій Пучков натякнув, що в клубу — фінансові проблеми, тож найближчими днями має відбутися зустріч гравців із власниками «Таврії».

Низи б’ються між собою

Поєдинки на кшталт «Волинь» — «Севастополь» прийнято називати «іграми за шість очок». Перед цим двобоєм екстравагантний керманич луцької команди Віталій Кварцяний провів перевибори капітана, оскільки досвідчений Владислав Ващук не виправдав його сподівань. За підсумками голосування вісім із 18 футболістів основного складу віддали голоси нігерійському захисникові Гаррісону Омоко. Принаймні на один матч цей хід себе виправдав — господарі обіграли колишнього конкурента по першій лізі, а тепер — у боротьбі за виживання у «вишці». Причому лише в п’ятому домашньому матчі «Волинь» нарешті вразила ворота суперника.

Нагадаємо, прохання Кварцяного про відставку кількома тижнями раніше в Луцьку не задовольнили. А ось керівники «Севастополя» самі звільнили з посади Сергія Шевченка. Надалі з командою працюватиме Олег Лещинський, який, власне, й вивів «моряків» до еліти вітчизняного футболу.

У найближчі три дні вітчизняні шанувальники «спорту номер один» переключаться на єврокубкові баталії — «Шахтар» стартує в Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Карпати» й «Металіст» змагатимуться на груповому етапі Ліги Європи.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 9–й тур

«Оболонь» — «Шахтар» — 1:0

Гол: Худзік, 51

4 900 глядачів

«Волинь» — «Севастополь» — 1:0

Гол: Майкон, 7

Вилучення: Шандрук, 72 («С»)

Нереалізоване пенальті: Майкон, 87 («В»)

5 200 глядачів

«Таврія» — «Арсенал» — 0:1

Гол: Мазілу, 59

3 100 глядачів

«Металург» (Д) — «Кривбас» — 2:2

Голи: Клейтон, 7; Мгуні, 73 — Хомченовський, 3; Максимов, 79

Вилучення: Танаса, 56 — Андрієнко, 56

3 200 глядачів

«Динамо» — «Металург» (З) — 2:0

Голи: Нінкович, 45+2; Мілевський, 52 (пен.)

5 500 глядачів

«Ворскла» — «Дніпро» — 0:2

Голи: Коноплянка, 2; Назаренко, 79 (пен.)

12 500 глядачів

«Іллічівець» — «Карпати» — 2:3

Голи: Козоріз, 49; Антонов, 72 — Голодюк, 4; Зеньов, 24; Кожанов, 43

4 500 глядачів

«Металіст» — «Зоря» — 3:0

Голи: Валяєв, 40; Воробей, 44; Клейтон, 82

Нереалізоване пенальті: Білий, 74 («З»)

27 500 глядачів

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Шахтар» 9 7 1 1 15–3 22

2. «Динамо» 9 6 2 1 14–7 20

3. «Дніпро» 9 6 1 2 15–4 19

4. «Карпати» 9 5 2 2 11–8 17

5. «Металіст» 9 5 1 3 16–9 16

6. «Металург» (Д) 9 4 2 3 12–10 14

7. «Ворскла» 9 4 2 3 12–10 14

8. «Арсенал» 9 4 2 3 10–9 14

9. «Оболонь» 9 3 2 4 7–12 11

10. «Таврія» 9 3 1 5 12–12 10

11. «Кривбас» 9 2 4 3 9–13 10

12. «Зоря» 9 2 3 4 10–14 9

13. «Волинь» 9 2 2 5 3–10 8

14. «Іллічівець» 9 1 4 4 11–16 7

15. «Севастополь» 9 1 3 5 2–12 6

16. «Металург» (З) 9 0 2 7 2–12 2

Бомбардири: Шевченко («Динамо»), Девич («Металіст»), Селезньов («Дніпро»), Сачко («Ворскла») — 5.

* * *

Перша ліга. 10–й тур. «Енергетик» — «Зірка» — 2:0 (Долотко, 30; Януш, 69), «Титан» — «Нафтовик» — 0:1 (Саванчук, 38), «Нива» (В) — «Арсенал» (БЦ) — 3:1 (Герасимець, 40 (пен.), 58; Кушка, 80 — Малий, 51), «Динамо–2» — «Фенікс» — 1:1 (Суарес, 17 —

Д. Шевчук, 58), «Буковина» — «Прикарпаття» — 2:1 (Маковійчук, 32; Гунчак, 66 — Згура, 64), «Олександрія» — «Чорноморець» — 2:1 (Сидоренко, 41; Шупік, 67 — Балабанов, 75), «Дністер» — «Сталь» (А) — 2:0 (Хромих, 63, 87; нереалізоване пенальті: Пархоменко, 83 («Д»)), «Геліос» — «Львів» — 1:3 (Даудов, 67 — Старенький, 48, 81; Кікоть, 69), «Кримтеплиця» — «Закарпаття» — 0:0.

Лідери: «Олександрія», «Львів» — 21, «Сталь» — 20, «Буковина» — 19, «Нива», «Титан» — 18, «Закарпаття» — 17.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чемпіонат світу–2011. Жінки. Відбірковий турнір. «Плей–оф» (перший матч). Україна — Норвегія — 0:1 (М’єлде, 32; вилучення: Чорна, 46 (У); нереалізоване пенальті: Роннінг, 47 (Н)).

Попри поразку в Чернігові, головний тренер «синьо–жовтих» Анатолій Куцев відзначив характер своїх підопічних і висловив сподівання, що завтра в повторному поєдинку вони спроможні схилити шальки терезів на свою користь.