«Срібні» акорди

14.09.2010
«Срібні» акорди

Київський дзюдоїст Георгій Зантарая (у білому кімоно) у фінальному поєдинку виявився слабшим від першого номера світового рейтингу, узбека Собінова. (Фото Рейтер.)

Вільна боротьба: дежа вю Федоришина

Знову, як і навесні, українські борці–«вільники» повертаються з великих міжнародних змагань з однією нагородою. Недавно на континентальній першості в Азербайджані за всю «синьо–жовту» команду віддувався Василь Федоришин (вагова категорія до 60 кг), який тоді зійшов на «бронзову» сходинку п’єдесталу. І тепер, на світовій першості, що впродовж минулого тижня тривала в Москві, олімпійський призер Пекіна–2008 став рятівною паличкою для колективу Руслана Савлохова. У вирішальній сутичці за «золото» Федоришин, перебуваючи за крок до перемоги, віддав її господареві змагань Бесіку Кудухову. На шляху ж до фіналу одесит здолав узбека Ділшода Мансурова, грузина Малхаза Курдіані, турка Ерсіна Сетіна та Зелімхана Хусейнова з Азербайджану.

За словами Савлохова, він розраховував побачити в українській скарбничці дещо більше нагород. «У першу чергу сподівався на вдалий виступ лідерів збірної — Андрія Стадника, Ібрагіма Алтадова та Валерія Андрійцева. На жаль, хлопці не виправдали моїх сподівань. Добре, що Федоришин врятував Україну від ганьби», — з сумом каже головний тренер.

На думку Руслана Сослановича, Стаднику було до снаги втрутитися в розподіл медалей, зважаючи на стартову перемогу над олімпійським чемпіоном 2008 року турком Рамазаном Сахіном. Проте в наступному раунді львів’янин без бою здався іранцеві Мехді Тагаві Кермані. Ще один представник Персії, Садех Саїд Гоударзі, перервав серію з двох перемог киянина Володимира Сиротіна (до 74 кг).

За крок до нагороди був Ібрагім Алтадов (до 84 кг). Після поразки в півфіналі узбекові Заурбеку Сохієву представник Харківщини боровся за «бронзу», однак не знайшов аргументів проти кубинця Саласа Переса. Нема чим похвалитися й іншим нашим співвітчизникам, виступ яких Руслан Савлохов у цілому оцінив як незадовільний. У категорії до 55 кг Сергій Ратушний обмежився однією перемогою над вірменином Гекганом Бабакяном; Андрійцев (до 96 кг) програв свою ж першу сутичку молдованину Ніколаю Чебану; Вадим Тасоєв (до 120 кг) теж вибув у дебюті після зустрічі з узбеком Артуром Таймазовим.

Реноме вітчизняної школи вільної боротьби трохи підправила представниця прекрасної статі Алла Черкесова (до 67 кг), яка в останній змагальний день отримала бронзову нагороду, скрасивши самотність «золота», здобутого Олександрою Когут.

Зрештою українські борці в столиці Росії посіли загальнокомандне шосте місце — з однією золотою, двома срібними та однією бронзовою відзнаками в активі. Першість — за росіянами (5–3–8), другі — японці (3–2–3), треті — болгари (3–0–0).

Дзюдо: Зантарая один за всіх

Якщо з Білокам’яної наші «класики» й «вільники» привезли чотири нагороди, з Токіо, де відбувалася світова першість дзюдоїстів, українці повертаються з однією медаллю.

Найуспішніше виступив чемпіон світу 2009 року Георгій Зантарая (категорія до 60 кг). Певно, кожному відомо, що чемпіонське звання легше здобути, ніж утримати. Уже в першому раунді киянин поборов олімпійського чемпіона–2008 корейця Чой Мін Хо і заявив, що всерйоз налаштований виконати свою обіцянку й «перемогти всіх». Певно, так би й сталося, якби у фіналі вихованцеві Віталія Дуброви не протистояв Рішод Собінов з Узбекистану. Лідер світового рейтингу, витримавши стартовий натиск Зантараї, надалі вже сам диктував свої правила на татамі і завершив двобій по–чемпіонському. Відповідно, Георгій обмежився «сріблом».