І так сто разів

14.09.2010

Після суботньої перемоги Володі над нігерійцем Семюелем Пітером старший Кличко, Віталій, порівняв досягнення свого скромного брата зі звершеннями легендарного американця Мохаммеда Алі. «Єдина різниця в тому, що у Володимира немає гідних опонентів», — резонно заявив чемпіон світу за версією WBC. Про себе Віталій скромно промовчав, хоча сам гамселив Пітера не менш переконливо два роки тому.

А молодший брат і справді напрочуд упевнено розібрався з «Нігерійським Жахом». Прогнозований успіх Володі в ніч із суботи на неділю вітали 50 тисяч глядачів на футбольному стадіоні у Франкфурті й мільйони глядачів біля телеекранів.

Це був ювілейний, сотий бій братів Кличків на професіональному рингу на двох. Для власне Володимира — 58–й; тепер у нього 55 перемог (із них 49 — нокаутами) і три поразки.

Лише в перших двох раундах, поки в претендента не згас стартовий запал, Пітер інколи діставав українця потужними «пострілами». Підстави для цього були, адже Сем помітно схуд у порівнянні з попереднім двобоєм із Володимиром п’ять років тому: на зважуванні ваги показали під ним 109,5 кг, тоді як під чемпіоном — 112. Утім це не надто додало нігерійцю рухливості — принаймні настільки, щоб змагатися в цьому компоненті з фаворитом. До того ж за час, що минув від першого побачення, українець помітно зріс і в техніці, і, передусім, у психологічній стійкості.

Цього разу темношкірий «Жах» примусив Кличка пустити в хід ударну праву руку значно раніше, ніж той звик. Досі Володя зазвичай «обробляв» конкурентів лівим джебом. Тепер це було контрзаходом проти активності Сема, тож він сам винен, що накликав на себе неприємності.

У наступних раундах Володимир лише нарощував свою перевагу за очками, тоді як Пітер намагався рятуватися в клінчах. Наш боксер або сам навалювався на суперника всією масою, або просто відштовхував. Нігерієць став значно менш рухливим, а Кличко не надто поспішав влаштовувати розв’язку. Хоча очі Пітера — особливо праве — вже майже не бачили з–під великих гематом.

Логічне завершення настало в десятому раунді, коли після сплеску активності Кличка вже беззахисний Сем упав на підлогу. Відкривати рахунок у судді Роберта Бірда приводів не було, хоча він і спробував це зробити. Незабаром нігерійця відвезли до лікарні, тому він і не прийшов на прес–конференцію. Тепер Пітер має пройти курс відновлення.

А успіх Володі, вискочивши на ринг, крім інших, вітала й мініатюрна голлівудська акторка Хейден Панеттьєрі — схоже, вона таки міцно вкорінилася в статусі його нареченої.

Уже наступного дня почалися розмови про чергового суперника Кличка–молодшого. Сам він хотів би нарешті провчити язикатого британця Девіда Хея, якому належить титул WBA. А от тренер хотів би зустрічі з поляком Томашем Адамеком.

 

ПІСЛЯМОВА

Володимир Кличко,
чемпіон за версіями WBO, IBF, IBO:

— Я ніколи не бачив настільки агресивного й швидкого Пітера. Я був готовий до того, що він став потужнішим і добре відпрацьовуватиме удари. Сем виклався повністю, боровся щосили й був надзвичайно мотивований.

Входження в клінч не було частиною моєї тактики. Просто я не хотів уникати силової боротьби, як у першому бою проти Пітера, й дозволяти Семюелю тиснути на мене.

Я бачив удари Пітера й уникав їх. Упевненість не залишала мене й тоді, коли я бачив, що Семюель максимально вкладається в удар. І хоча вони йшли повз ціль, я відчував, що летять справжні бомби. Тому й працював посилено правою.

У залі був мій 10–річний племінник Єгор. На мене це додаткового тиснуло, адже поруч перебувало ще двоє Кличків — Віталій і його син.

 

Віталій Кличко,
чемпіон світу за версією WBС:

— Пітер дуже добре підготувався до двобою, однак до рівня Володимира йому однаково не дотягтися. Мій брат показав клас і здивував навіть мене. Зазвичай Володя діє в ринзі обережніше, а цього разу показав дуже атакуючий і агресивний стиль.

 

Еммануель Стюард,
тренер Володимира Кличка:

— Я працював із п’ятьма чемпіонами світу у надважкій вазі, і можу сказати, що робота корпусом і координація рухів у Кличка краща, ніж у решти моїх учнів. Щоправда, часом він мав би діяти агресивніше, — інколи Володимир надто довго думає. Якби Кличко не залишав суперникам ані найменшого шансу, то став би найвеличнішим чемпіоном. Утім у нього й так найбільший природний талант порівнянно з іншими.