«Велико–могутній» бар’єр для «солов’їної»

11.09.2010

Політики з опозиційного табору справедливо вважають внесений представниками коаліції на розгляд парламенту проект закону «Про мови в Україні» спробою витіснити з ужитку українську мову. В опозиції передбачають, що, хоча наразі і не йдеться про присвоєння російській статусу «другої державної», розгляд цього законопроекту у стінах парламенту матиме «вибуховий характер». І закликають громадськість чинити жорсткий опір намірам влади. Нагадаємо, автори нового закону — «регіонал» Олександр Єфремов, лідер Компартії Петро Симоненко та депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький — пропонують дозволити використання російської мови практично в усіх сферах діяльності, включаючи діловодство та освіту.

«Спроба схвалити нову редакцію закону про мови, внесену коаліцією, викличе в парламенті спротив більший, ніж під час ратифікації «харківських угод», — попереджає голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. У свою чергу однопартієць Кириленка Ярослав Кендзьор пообіцяв, що парламентська група «ЗУ!» зробить усе можливе, щоб «коаліційний» законопроект не ухвалили. «Нинішня влада не має національного коріння — це просто люди без роду–племені, які найнялися на службу Кремлю й справно виконують усі доручення Москви. Від нас залежить — чи будуть успішними їхні наміри зi згортання всього українського», — наголосив Кендзьор.

В опозиції прогнозують, що скандальний проект закону про мову буде внесено на розгляд парламенту вже наступного пленарного тижня. «Регіонали», мабуть, хочуть гарантувати собі перемогу в Криму і на Сході на місцевих виборах, — вважає БЮТівець Андрій Шкіль. — Я впевнений, що саме це питання буде вкинуте у парламент для того, щоб розколоти і Верховну Раду в тому числі, щоб впливати на ці процеси і намагатися впроваджувати сумнівні передвиборчі обіцянки Партії регіонів».

Водночас у коаліції вперто стоять на своєму: ніяких пересторог для розгляду «мовного» законопроекту немає. Зокрема, Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що «українська мова є, була і буде єдиною державною», а внесений законопроект покликаний «розвинути Закон «Про мови в Українській РСР», який є одним iз найкращих у цій сфері».

 

ДО РЕЧІ

Рецепт позитивного іміджу від Азарова

Голова Партії регіонів, Прем’єр–міністр Микола Азаров вважає, що незнання української мови не впливає на його репутацію. Таку думку Азаров висловив журналістам, відповідаючи на прохання назвати терміни, коли він вивчить державну мову і що для цього робить. «А як це (знання мови. — Авт.) впливає на ефективність моєї діяльності в ролі, ну скажімо, Прем’єр–міністра? Моя репутація — це результат фінансово–економічної діяльності країни, результати роботи її промисловості, реформи, які проводяться, — ось де моя репутація», — переконаний Микола Азаров.