Місцеві, на старт під контролем!

11.09.2010

Сьогодні офіційно стартує виборча кампанія перегонів на місцях. Не випадково, ще позавчора «губернаторів», голів облрад, мерів великих міст тощо зібрали на так звану Раду регіонів у місті Буча, під Києвом. Зрозуміло, що центральна влада хотіла «звірити годинники» з місцевим самоврядуванням, або принаймні спробувати це зробити. Виступаючи перед аудиторією, Президент Віктор Янукович грізно застеріг держслужбовців усіх рівнів від використання адміністративного ресурсу під час місцевих виборів–2010.

Глава держави також закликав чиновників «бути справедливими й обережними», не втручатися у діяльність виборчих комісій. Ну й звісно ж, створити рівні можливості як під час проведення передвиборчої агітації, так і під час самих виборів 31 жовтня. Віктор Янукович вимагає від усіх суб’єктів виборчих перегонів не політизувати виборчий процес, щоправда, головні «блискавки» направив у бік опозиції. Мовляв, саме вона хоче дестабілізувати процес, щоб знову прийти до влади.

Утім чимало незалежних експертів мають сумніви щодо щирості намірів нової влади і вважають подібні заклики не більш ніж «солодкоголосою демонстрацією псевдодемократичності». Адже «міни» закладені у змінене новою коаліцією виборче законодаство, обов’язково «вибухнуть», а в листопаді вся країна може прокинутися й зрозуміти, що й на місця прийшла нова влада із одним партійним прапором, вважає народний депутат від «НУНС» Юрій Ключковський.

Звісно, чимало залежить від правоохоронців, які мають боротися з порушеннями виборчого законодавства, незважаючи на політичні прапори. «І факти, якщо від членів виборчих комісій будуть вимагати захворіти, вкрасти печатку, підпалити тощо — прокурори і правоохоронні органи будуть за це відповідати», — підкреслив Президент i додав, що окремих керівників підрозділів можуть і звільнити.

На заклик глави держави миттєво відреагував Генпрокурор Олександр Медведько, який у четвер проводив власну «раду регіонів» — до Києва на колегію ГПУ з’їхалися керманичі прокуратур з усіх областей. «У ході виборчого процесу правоохоронні органи повинні діяти на принципах законності та об’єктивності, не допускати втягнення органів прокуратури в політику», — наголосив пан Медведько підлеглим. На час виборчої кампанії на Різницькій навіть створили спеціальну робочу групу, яка миттєво реагуватиме на найсуттєвіші порушення виборчого законодавства.

А от керманич МВС Анатолій Могильов ще напередодні президентських «настанов» заявив про власне бачення ролі міліції під час перегонів. Оскільки слів очільника держави про рівні можливості міністр ще не чув, тож запевнив, що міліція «готова адекватно відреагувати на будь–які дії політичних сил на місцевих виборах, аж до крайньої агресії і поливання брудом, різних інсинуацій». Від кого МВС очікує агресії, зрозуміти не важко. Добре, що керівництво МВС не забуває і про своє головне завдання — не допустити порушень громадського порядку. Втім яку кількість особового складу планується задіяти — міністр Могильов поки що не може сказати.

 

КОМЕНТАР ІЗ ПРИВОДУ

Заяви міністра про ймовірну агресію з боку політичних сил і бажання з нею боротися потішило давнього опонента пана Могильова, нардепа та міністра внутрішніх справ опозиційного уряду Геннадія Москаля. «Якщо міністру Могильову вдасться зупинити агресію в суспільстві, то я готовий його прирівняти якщо не до лику святих, то, як мінімум, до Вольфа Мессінга! — зазначив пан Москаль у коментарі «УМ». — А щодо партій, то я в жодному партійному статуті не бачив, щоб хтось ставив за мету застосовувати якісь інсинуації або прояви агресії. Та й узагалі, боротися з партіями — це не функція міліції. За порушення партії карає Мін’юст скасуванням реєстрації. А міліція має дивитися, щоб не було «каруселей», щоб ніхто не підвозив виборців на автобусах до дільниць і не споював їх там зі словами: «Давайтє, роднєнькіє, іщо раз поднімєм за нашу партію!». Думаю, такі незаконні методи роботи окремих партій, такі інсинуації пану Могильову добре відомі. Але вважаю, що він не розуміє, що наразі є міністром внутрішніх справ усієї України, бо де–факто продовжує поводитися, ніби керівник виборчого штабу Януковича у Криму під час президентських перегонів. Нині він суб’єктом виборчого права не є, то з ким він збирається боротися?»

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>