Негостинна Японія

11.09.2010
Негостинна Японія

Українська дзюдоїстка Марина Прищепа (в білому кімоно) склала повноваження віце–чемпіонки світу. (Фото Рейтер.)

Спортивний календар перших днів осені виявився насиченим єдиноборствами. У Москві на змагальному екваторі перебуває «мундіаль» з боротьби — вчора жінки–«вільниці» передали естафету чоловікам. А за тисячі кілометрів на схід від столиці Росії, на Японському архіпелазі, позавчора почався чемпіонат світу з дзюдо — боротьби, родоначальниками якої є саме японці.

 

Дзюдо: на підступах до «бронзи»

Хоча вітчизняних дзюдоїстів важко назвати законодавцями моди на татамі, однак успіхи Романа Гонтюка на двох останніх олімпіадах, Георгія Зантараї та Марини Прищепи на минулорічній світовій першості, де Україна посіла шосте командне місце, змушують нас вимогливіше дивитися в той бік, де сходить сонце. На жаль, у перший змагальний день жодної приємної звістки з Токіо для українських поціновувачів дзюдо не надійшло — чотири комплекти нагород розминулися з нашими співвітчизниками.

Організатори турніру вже в дебюті кинули в бій «важку артилерію», хоча в інших дисциплінах виступ когорти габаритних спортсменів залишають на десерт. І вже по завершенні першого дня в активі команди Японії були дві золоті та дві бронзові нагороди й лідерство в загальному заліку.

Змінивши регламент, Міжнародна федерація дзюдо дозволила заявити на чемпіонат по два представники від держави в кожну категорію. Проте ані кількістю, ані якістю українські атлети не пробили собі дорогу до п’єдесталу. У категорії до 100 кг Артем Блошенко програв у першому ж раунді грузинові Іраклію Цирекідзе. Не відчув смаку перемоги на турнірі й В’ячеслав Денисов, якого в розряд глядачів перевів росіянин Тагір Хайбулаєв.

Станіслав Бондаренко (понад 100 кг), на відміну від колег по збірній, проявив спортивний характер і таки здолав кілька бар’єрів. Представник Запорізького регіону подужав бразильця Вальтера Сантоса та Даніеля Маккорміка зі США, але в 1/8 фіналу поступився єгиптянину Ісламу Ель–Шехабі.

Наш жіночий десант «важковаговиків» на острові Хонсю теж зустріли не надто привітно. Дніпропетровка Марина Прокоф’єва (понад 78 кг) вже в дебюті «зламала зуби» об японку Міку Сугімото, яка зрештою зійшла на найвищу сходинку п’єдесталу. А представницю Києва Ірину Кіндзерську в цій самій категорії після звитяги над британкою Сарою Адлінгтон очікувала безперспективна зустріч зі ще однією «господинею» Макі Цукадою — тій згодом підкорилася «бронзова» сходинка.

Найкраще з–поміж наших позавчора боролася Марина Прищепа (до 78 кг). Срібну призерку попереднього ЧС у Роттердамі переповнювало бажання повторити успіх річної давнини, однак на шляху до вирішальної сутички непрохідною стіною у півфіналі стала Кайла Харрісон. Американській дзюдоїстці в підсумку й дісталася світова корона. А киянка виявилася битою і в сутич­ці за бронзову нагороду з китаянкою Янь Сіулі.

Друга представниця України в цій категорії Анастасія Матросова обмежилася однією перемогою над Еммою Гіббонс із Великої Британії.

Учора виступи українців на японському татамі були теж не вельми вдалими. Чернігівка Наталя Смаль (до 70 кг) одразу програла іспанці Сесілії Бланко.

У чоловіків у категорії до 90 кг знаменитий Роман Гонтюк з Івано–Франківська не зрозумів, що й до чого, як у дебюті поступився японцеві Такаші Оно. А найдалі дійшов Валентин Греков (Дніпропетровськ) — він подолав чотирьох суперників і боровся за «бронзу», де виявився слабшим від азербайджанця Альхана Маммадова.

І нарешті в категорії до 81 кг по два кола здолали дніпропетровець Віталій Дудчик та харків’янин Артем Василенко, після чого здалися росіянину Івану Ніфонтову та корейцю Кім Дже–Буму відповідно.

«Вільники»: раз — і досить?

У Москві нарешті дочекалися виходу на килим спорткомплексу «Олімпійський» борці вільного стилю — вчора стартували найлегші з них (до 55 кг). А напредодні їхні колеги прекрасної статі визначили найсильніших ще в чотирьох вагових категоріях.

Шкода, але «золото» Саші Когут (до 51 кг) виявилося єдиною нагородою української школи жіночої боротьби. У категорії до 55 кг Ірина Харів не встила й розігрітися, як змушена була пакувати валізи після зустрічі з монгольською атлеткою Бямбатсерен Сундєв. Долю представниці Івано–Франківщини повторили й Наталя Синишин (до 59 кг), і Маріанна Квятковська (до 63 кг), які у дебютних протистояннях капітулювали перед шведкою Маттссон та китаянкою Чен Мень, відповідно. Залишилася з порожніми руками й багаторазова призерка світових і європейських форумів Катерина Бурмістрова (до 72 кг) — 30–річній сумчанці відверто не пощастило з жеребом. Уже на старті її підкосила Кіоко Хамагучі з Японії — бронзова медалістка Олімпіади–2008.