Вибір між залізом і золотом

08.09.2010
Вибір між залізом і золотом

Актор Богдан Бенюк закликав однопартійців боротися з посмішкою. (Фото з сайту Svoboda.org.ua.)

«Хто має перемогти в боротьбі між залізом і золотом?» Голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок вважає, що залізо. Саме такими словами лідер найбільшої й найпомітнішої з правих партій України закінчив свій виступ на ХХІІ звітно–виборному з’їзді «Свободи», що відбувся позавчора в актовому залі ВАТ «Київпроект». 489 делегатів із 25 областей одностайно переобрали Тягнибока на посаді голови партії, підбили підсумки попереднього періоду діяльності й окреслили завдання на перспективу.

«Свободівці», можна сказати, вбили трьох зайців, адже приїхали до столиці не лише на партійний форум, а й на мітинг проти «грабіжницької українофобської політики уряду» та радикальний марш футбольних фанатів, що відбулися наступного дня після з’їзду.

«Сьогодні як ніколи актуальною є фраза «Якщо не ми — то хто?!» Історія дає нам шанс, і ми не маємо права його проґавити», — промовляв із трибуни Тягнибок. Попри значний негатив сприйняття масами іміджу праворадикальної партії, слід визнати, що в нинішній політичній ситуації, коли націонал–демократія переживає глибоку кризу, а «помаранчеві» та «біло–сердечні» партії досі не оговталися від лютневого нокауту, «Свобода» справді отримала зелену вулицю. Націоналісти Тягнибока грають чи не першу скрипку в багатьох опозиційних акціях, залишаючи в тіні навіть «тимошенківців». Новий голова столичного осередку «Свободи» Андрій Іллєнко заявив, що сьогодні їхня партія є найдинамічнішою з усіх політичних сил України і проілюстрував цифрами: «П’ять років тому до київської міської організації ВО «Свобода» входило семеро людей, а сьогодні — сотні, проведено сотні акцій, і така тенденція засвідчена по всій Україні».

Перед кожними виборами «злі язики подейкують», що «Свободу» фінансово підтримують «добродії» з Партії регіонів, які таким чином відщипують шматки електорального пирога в більших опозиційних партій та кандидатів — на кшталт БЮТ, «Нашої України» тощо. Цього разу, кажуть, «свободівців» фінансує віце–прем’єр Колесников. Звісно, в самій «Свободі» таку інформацію не підтверджують. У приватних розмовах члени проводу «Свободи» взагалі заявляють, що не мають на меті перемагати на місцевих виборах, адже, як засвідчує приклад Тернопільщини, більшість в облраді — це насамперед відповідальність і втрати рейтингу. Зовсім не те, що можливість опонувати владі та нападати на неї з опозиційної ніші. Олег Тягнибок на з’їзді так і заявив: «Наша перемога — це українська Україна. Місцеві вибори для нас — не самоціль, а інструмент, зокрема, чергова сходинка до першої націоналістичної фракції у Верховній Раді. Перед нами стоїть завдання остаточно зруйнувати міфи про непрохідність «Свободи», її регіональність, відсутність кадрів тощо». Завданням–мінімум для партії на виборах 31 жовтня, каже Тягнибок, є подолання 3–відсоткового бар’єра у сумарних показниках голосування за всіма областями.

До речі, що стосується фінансування, то голова контрольно–ревізійної комісії ВО «Свобода» Валерій Черняков повідомив: за останні два роки закумульовано понад 13 млн. грн. доброчинних внесків, iз них 7 млн. витрачено для наповнення виборчого фонду Тягнибока у ході президентської кампанії, 2,5 млн. — застава лідера для участі в тих виборах, 3 млн. — реклама; значні кошти витрачено також на друк партійної газети.

Андрій Мохник, який упродовж п’яти років очолював київську організацію партії, тепер очолив новий орган — головне управління з політичних питань.

А, певно, одним із найцікавіших виступів на з’їзді була промова члена політради партії, народного артиста України Богдана Бенюка. Він говорив і як політик–націоналіст, і як актор–комік. «Лжееліта усвідомлює як свою антинародну суть, так і нашу («Свободи») реальну альтернативність... Владі є чого боятися. Створення «свободівських» фракцій у місцевих радах Центру, Сходу України, Києва стане ще більшою бомбою, аніж перемога «Свободи» на минулорічних тернопільських виборах», — заявив Бенюк. «Ми йтимемо вперед із посмішкою, — продовжив театральний Швейк. — Бо ворог наш деморалізується посмішкою і вірою. Тішуся з того, скільки молоді сидить у цій залі... Це свідчить, що завтрашній день — за нами».

 

ПАМ’ЯТЬ

Партійний форум вшанував хвилиною мовчання члена «Свободи» Юрія Іллєнка, який помер у червні. Акторка Людмила Єфименко, вдова покійного кінорежисера, у виступі на з’їзді подякувала «свободівцям» за гідний похорон чоловіка. За її словами, Юрій Іллєнко заповідав, щоби в останню путь його проводжала саме «Свобода». Пані Єфименко нагадала останні слова Іллєнка: «Відродимо націю — відродимо Україну».