Старт по–донецькому

04.09.2010

Минуле літо вийшло для нашого хокею драматичним. Спочатку закотилася, не зійшовши, зірка київського «Будівельника», а незабаром гостро постало питання існування й багаторічного флагмана — «Сокола». Команда Олександра Сеуканда думала аж ніяк не про російську КХЛ, а могла навіть залишити білоруську екстралігу, де віддавна вважається шанованим гостем. У такому разі базовий клуб збірної борсався б у напів­аматорському чемпіонаті України.

Та все ж головний спонсор «пернатих» Сергій Тарута дав «добро» на фінансування — й «Сокіл» надалі виступатиме в першості Білорусі. Хоча проблема з грішми залишається відкритою для багатьох хокеїстів, які залишили лави чемпіона України через невиплату заборгованості. Днями молодий форвард Валентин Алексюк, мігруючи до Казахстану, сказав, що з ним не розрахувалися навіть за позаминулий сезон.

Утім кошти на проведення підготовчого збору в Словаччині у «соколів» знайшлися. А от результати поки що не тішать навіть головного тренера, не кажучи про вболівальників.

На початку вересня для зміцнення ігрових зв’язків кияни збиралися запросити для спарингів один із російських клубів. Але цими ж днями національна федерація і «спортивне» міністерство організували в Донецьку турнір, куди покликали й підопічних Сеуканда. І хоча клас суперників там явно нижчий від рівня чемпіонів України, заради популяризації хокею «соколи» вирішили–таки з’їздити на Донбас. Щоправда, лідери команди залишилися тренуватися вдома, а на змагання автобусом поїхали 18 хокеїстів, переважно молодих.

В одноколовому Кубку Федерації в льодовому спорткомплексі «Лідер», крім «Сокола», також беруть участь «Беркут» і «Харків», призери минулої першості України, та команда господарів. Для клубів ці поєдинки мають стати підготовкою до національного чемпіонату, що стартує 24 вересня. До слова, крім цього квартету, заявилися на ЧУ броварський «Білий барс», столичний «Компаньйон» та сумські «СДЮСШОР–Ворони».

Організатори Кубка Федерації встановили для учасників призовий фонд у 40 тисяч гривень. Половину отримає переможець, друга команда — 12 тисяч, третя — 6. Ще 2 тисячі вручать найкращому гравцеві турніру. Змагання спонсорує один із «газових» банків, близьких до Партії регіонів; його представники кажуть, що Кубок Федерації буде традиційним, і на наступні розіграші запрошуватимуть команди з–за кордону.

Нещодавно «Донбас» очолив відомий гравець і тренер Олександр Куликов, який на початку тисячоліття приводив до золотих медалей київський «Беркут» (згодом клуб припинив існування). Також за донеччан заявилися екс–«соколи», форварди Антон Росляков і Дмитро Ісаєнко. Очікується, що саме господарі вчинять чемпіонам найбільший спротив у заключному матчі.

Наразі ж фаворити стартові зустрічі виграли, хоча й не без проблем. Скажімо, «Сокіл» поступався «Харкову» 0:2 — перші скрипки в лавах слобожанців грали екс–нападники збірної Дмитро Гнитько й Олександр Панченко. Та все ж клас і краща фізична підготовка киян далися взнаки, й вони «добили» суперника, закинувши сім (!) шайб за гри в нерівних складах.

 

ТАБЛО

Кубок Федерації (Донецьк). 1–й тур. «Харків» — «Сокіл» — 2:8 (2:1, 0:2, 0:5; Большаков, Панченко — Мельников, Слюсар, Малов — 2, Яковенко — 2, Свиридов, Легачов), «Донбас» — «Беркут» — 5:3 (0:0, 4:1, 1:2).