Повернення в Китай

03.09.2010

Після того, як на недавній європейській першості наші пентатлоністи зупинилися далеко від п’єдесталу (найкращим результатом українців стало 13–те місце Павла Тимошенка), заява провідного тренера Сергія Зейкана про медальні плани «синьо–жовтих» на чемпіонаті світу здивувала. Але в коментарі «УМ» пан Сергій пояснює слабкий виступ у Будапешті тим, що національна команда впродовж року цілеспрямовано готувалася саме до чемпіонату світу, який вважає пріоритетним стартом сезону.

Серйозність намірів українських сучасних п’ятиборців підтверджує і їхній завчасний виїзд до Китаю. «Аби краще адаптуватися до зміни часових поясів, ми відправили нашу команду до КНР за сім днів до початку турніру», — каже Сергій Зейкан. Україну на 50–й світовій першості представляє шестеро спортсменів.

У перший день осені в чотиримільйонному мегаполісі Ченду на новозбудованому стадіоні відбулися кваліфікаційні змагання представників сильної статі. Із четвірки наших «гладіаторів» до фіналу потрапили двоє. Павло Тимошенко, який у світовому рейтингу посідає високу п’яту сходинку, у своїй півфінальній групі показав п’ятий результат, а Дмитро Кирпулянський, котрому на минулому ЧС вдалося здобути «бронзу», завершив відбір восьмим. На жаль, підвели партнерів Олександр Мордасов та Павло Кирпулянський — їм не підкорилися кваліфікаційні нормативи. Через це «синьо–жовті» не зможуть втрутитися в боротьбу за медалі в командній першості, адже там для високого результату необхідна участь у фіналі трьох атлетів.

А вчора в адміністративному центрі провінції Сичуань фехтували, плавали, бігали, стріляли та їздили верхи жінки, які також визначали фіналістів. На відміну від «Європи», де наших дівчат узагалі не було представлено, підкорювати світові вершини відправилися двоє наших співвітчизниць. Однак, за словами тренера Сергія Зейкана, нагород від них не чекають, хоча й потай сподіваються на досвід бронзової призерки Пекіна–2008 Вікторії Терещук та юнацький максималізм Ірини Хохлової. «Треба розуміти, що відколи Вікторія народила дитину, не минуло й року. Наразі вона ще далека від своєї оптимальної форми, і найбільше в неї проблем зі стрільбою. Проте сюрпризи можливі», — казали в тренерському штабі.

Зрештою Терещук, посівши 15–те місце у своєму півфіналі, потрапила до числа 36 фіналстів, тоді як Хохлова з 21–м результатом залишилася за бортом вирішальних змагань.