Покручена–засмучена ДНК

02.09.2010

Науковцям уже давно було відомо, що активне куріння призводить до хвороб органів дихання (насамперед раку легень та емфіземи легень), порушень у роботі ендокринної системи, органів травлення тощо. Також чимало досліджень підтверджували негативний вплив чужого тютюнового диму на легені пасивного курця. А за інформацією агенції «Медлінкс», американські вчені вперше у світі довели: пасивне куріння призводить до змін у генах людини.

Учені під керівництвом Рональда Крістала з Медичного коледжу Уейла Корнела довели, що в організмі тих, хто іноді викурює сигаретку, а також пасивних курців, які лише вдихають чужий дим, уже почалися зміни, аналогічні тим, що відбуваються в активних курців. Це перші молекулярні кроки до вищезгаданих хвороб.

«Цікаво, що клітини чуттєві до будь–якої дози сигаретного диму — говорить Рональд Крістал. — Не має значення, чи ви присутні там, де курять інші, чи ви самі іноді викурюєте одну сигарету в тиждень. Клітини реагують незалежно від рівня дії. Це як канарки у вугільній штольні».

Не відомо, як багато генів пасивного курця повертаються до свого здорового стану після припинення куріння. Але відомо, що для частини генів постійних курців мутація вже є незворотною, навіть якщо людина кидає курити. Так, у 2007 році канадські вчені  встановили, що велика група з 124 генів, схильних до змін під дією куріння, після відмови людини від згубної звички так і не повернулася до норми. Серед них, зокрема, опинилися кілька генів, які регулюють життєвий цикл клітин, а також гени, пов’язані з виявленням і усуненням пошкоджених ділянок ДНК. На думку дослідників, нестача білків, яких ці гени кодують, може бути безпосередньо пов’язана з онкологічними та іншими захворюваннями легень.

 

ВАЖЛИВО!

Щоб з’ясувати, скільки сигарет можна викурити, не завдавши шкоди здоров’ю, науковці обстежили 121 здорового добровольця — до і після куріння. Відповідь виявилася категоричною: ніскільки. У такий спосiб американські дослідники спростували міф про безпечний рівень пасивного куріння. Людина, яка перебуває бiля курця, вимушено вдихає цілий «букет» шкідливих речовин, що складається з 4 тисяч хімічних сполук, 69 із яких — онкогенні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Всесвітня організація охорони здоров’я розпочала проведення семінарів–тренінгів для українських міліціонерів. За словами координатора прес–центру Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Олександри Устінової, правоохоронців навчають, як правильно накладати штрафи за куріння в недозволених місцях. У семінарах, покликаних роз’яснити всі аспекти антитютюнового закону України (до речі, прийнятого ще у вересні 2005 року), беруть участь дільничні інспектори.

Тренінги вже відбулися в Києві та Донецьку. Наступними містами стануть Черкаси (6—7 вересня) та Львів (15 вересня). «До кінця року ми плануємо провести тренінги в більшості обласних центрів України, — говорить представник Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко, — адже контроль за виконанням закону є одним iз головних пріоритетів сьогодні для громадськості». Окрім того, 13 серпня цього року Головне управління МВС України розіслало обласним управлінням накази щодо співпраці органів внутрішніх справ із громадськими організаціями та проведення спільних семінарів.

Семінари виявили той факт, що дуже багато правоохоронців не те що не розуміли, що за куріння в недозволених місцях потрібно накладати штрафи, а навіть і не чули про це. Саме тому лекторам доводилося розпочинати заняття з пояснення того, наскільки шкідливе пасивне куріння і чому за кордоном уже нікого не дивують штрафи за куріння в недозволеному місці. Також міліціонерам розповідають, що штраф за куріння в недозволеному місці становить від 51 до 170 гривень. Повторне упродовж року скоєне порушення передбачає накладання штрафу від 170 до 340 гривень.