Водні процедури Спа

31.08.2010
Водні процедури Спа

Льюїс Хемілтон на старті вискочив на перше місце і не віддав його аж до фінішу. (Фото Рейтер.)

«Лотереєю» назвав 13–й етап чемпіонату «Формули–1» британський гонщик Льюїс Хемілтон. На трасі серед мальовничих бельгійських лісів пілот «Макларена» витягнув щасливий квиток — зміг фінішувати першим і відтак вийшов у лідери загального заліку. Автодром біля відомого курорту Спа й так називають одним із найцікавіших у світі — тут багато цікавих поворотів, а довжина кола — аж 7 км. До всього, позавчора в Арденнах то починався, то припинявся дощ, тож ризик був подвійним.

У такій непередбачуваній гонці Хемілтон, який починав із другої позиції, скористався буксуванням власника «поула» Марка Уеббера і не віддавав перше місце аж до фінішу. Хоча на останніх колах британець із «пана» ледь не не перетворився на «пропащого», коли не втримався на слизькому полотні й вилетів до відбійників, навіть зачепивши стінку своїм болідом. Після цього Льюїс вирішив не ризикувати і скинув швидкість. Перед самим фінішем розстановку міг змінити рестарт, однак на розподіл місць на п’єдесталі він не вплинув: австралієць Уеббер із команди «Ред булл» став другим, поляк Кубіца з «Рено» — третім. Хемілтон визнав, що в неділю їхні машини були швидшими за «Макларен», однак чудово спрацювали інженери британської «стайні».

Якби не дощ, на подіумі разом із Хемілтоном стояли б, швидше за все, його партнер по «Макларену» Дженсон Баттон та Себастьян Феттель із «Ред булл». Однак несподівані опади на одному зі складних відрізків призвели до того, що німець, який зазіхав на другу позицію Баттона, втратив керування своїм болідом і протаранив чинного чемпіона світу. Дженсон зійшов із дистанції, а Феттеля покарали проїздом по піт–лейн.

Схоже, лихо спіткало й досвідченого Фернандо Алонсо — на додачу до кількох ризикованих контактів пілота «Феррарі» зрештою просто розвернуло на узбіччі. Проте й після такої невдачі Алонсо не вважає, що боротьба за чемпіонство для нього завершена. «Між мною й лідером — 41 очко, попереду ще шість етапів. Вважаю, наші шанси, як і раніше, 50 на 50. Усі п’ять гонщиків на верхівці загального заліку мають право розраховувати на підсумковий успіх», — каже Фернандо.

Ще одна цікава цифра: гонка у Спа стала 300–м Гран–прі для 38–річного Рубенса Баррікелло, який нині представляє «Уїльямс». Попри підтримку родини й батьків, бразилець потрапив в аварію на першому ж колі, хоча після кваліфікації був сьомим.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 13–й етап. Гран–прі Бельгії. Траса Спа—Франкоршам (308,052 км; 44 кола)

Залікова десятка: 1. Хемілтон («Макларен») — 1:29.04,268; 2. Уеббер («Ред булл») — відставання 1,5 сек.; 3. Кубіца («Рено») — +3,4; 4. Масса («Феррарі») — +8,2; 5. Сутіл («Форс Індія») — +9,0; 6. Росберг — +12,3; 7. Шумахер (обидва — «Мерседес») — +15,5 (стартував із 21–ї позиції); 8. Кобаясі («Заубер») — +16,6; 9. Петров («Рено») — +23,8; 10. Ліуцці («Форс Індія») — +34,8. Альгерсуарі («Торо россо»), який перетнув лінію фінішу 10–м, оштрафований на 20 сек. за зріз шикани й відтак перемістився на 13–ту позицію підсумкового протоколу.

Особистий залік: Хемілтон — 182, Уеббер — 179, Феттель («Ред булл») — 151, Баттон («Макларен») — 147, Алонсо («Феррарі») — 141, Масса — 109, Кубіца — 104, Росберг — 102, Сутіл — 45, Шумахер — 44, Баррікелло («Уїльямс») — 30, Кобаясі — 21, Петров — 19...

Кубок конструкторів: «Ред булл» — 330, «Макларен» — 329, «Феррарі» — 250, «Мерседес» — 146, «Рено» — 123, «Форс Індія» — 57.