Повітряні пригоди над Васильковом

31.08.2010
Повітряні пригоди над Васильковом

Свято зібрало 20 команд. (фото автора)

Із прадавніх часів людство виявляло інтерес до небесної висі. Там селили таємничих і всемогутніх богів, із небом пов’язували долю людини, туди намагалися дістатися, щоб із висоти пташиного польоту, а пізніше — з космічного простору пізнати закони світобудови. І не на останньому місці метою підкорення неба були романтика та бажання гострих відчуттів. Результатом прагнення сягнути вище хмар став як розвиток високих технологій повітроплавання — аж до міжпланетних кораблів, так і народження такого виду спорту, як польоти на повітряних кулях.

У неділю на Київщині, в місті Васильків, завершився І Міжнародний фестиваль повітряних куль «Повітряні пригоди–2010». Околиці Василькова надзвичайно мальовничі, що надало польотам особливої привабливості. Повітряні кулі, немов дивовижні величезні істоти, летіли понад лісами, озерами, ярами, полями. Київський клуб повітроплавального спорту «Пілот» зібрав на фестиваль 20 команд із різних країн.

Поставленої мети організатори досягли: окрім популяризації повітряних видів спорту та пропаганди здорового способу життя, відбулася презентація нового повітроплавального регіону в Україні. За великим рахунком, ця подія підвищила рейтинг України в міжнародній спільноті повітроплавців.

Програма заходу складалася з двох частин — спортивної й розважальної. Завдання, які містила спортивна програма, мали міжнародний статус. Тобто були аналогічні тим, що застосовуються на чемпіонатах світу та Європи, розроблені комісією Міжнародної авіаційної федерації.

У розважальній програмі розігрувався «Кубок Київської Русі» і приз «Хоробрий витязь». По­льоти цієї частини фестивалю відбувалися над етнопарком «Київська Русь», створеного в архітектурному образі дитинця–кремля стародавнього Києва.

За підсумками чотирьох днів змагань повітроплавців, перемогла команда житомирянина Валентина Щенявського.

Роман ЧОРНОМАЗ