Зростання гулліверів

31.08.2010
Зростання гулліверів

Сергій Ліщук найбільше дошкуляв британцям. (Фото з сайту ФБУ.)

Якби впродовж усього кваліфікаційного турніру на Євробаскет–2011 українські збірні демонстрували таку гру й характер, як у недільних матчах у Дніпропетровську проти британців та британок, представники і сильної, і прекрасної статей мали б усі підстави розраховувати на путівки до фінальної частини. А так — перемоги над лідерами відбіркових груп дозволили нашим посісти лише треті місця й готуватися до додаткової кваліфікації за рік.

 

Соломинка не врятувала

Дівчата ще мали надію вскочити на останню сходинку потяга на континентальну першість. І свою частину завдання вони виконали. Аж 5200 глядачів у спорткомплексі «Метеор» стежили, як підопічні Ірини Щипакіної боролися зі збірною Великої Британії. Злам стався у третій чверті, яку наші виграли 21:11, після чого довели двобій до перемоги.

Після матчу центрова Олена Жержерунова сказала, що в партнерок були амбіції здолати суперниць із різницею в вісім очок чи більше (у гостях наші поступилися саме «–8»), але завершальні хвилини «синьо–жовтим» не вдалися. Натомість головний тренер пораділа, що баскетболістки проявили волю й зробили менше помилок, ніж у попередніх зустрічах.

Але доля другої позиції в квартеті D була в руках словачок, які пізніше того дня грали з німкенями. І наші західні сусідки свого шансу не змарнували й за рахунок кращої різниці очок в очних зустрічах із українками вскочили на другий рядок. А це гарантує пряму путівку на Євробаскет до Литви.

Амбіції й перспективи

За дві години після жінок на тому ж паркеті чоловіки билися з Великою Британією вже лише за свою честь, оскільки турнірні акценти команди розставили заздалегідь. Уболівальників на трибунах стало вже 6700, і гравці віддячили їм перемогою.

Щоправда, не маючи турнірної мотивації, гості пручалися не надто сильно. Лише коли в середині третьої 10–хвилинки перевага підопічних Віталія Чернія сягнула 16 очок, британці трохи спохопилися й скоротили відставання. Проте наша команда, як сказав згодом капітан збірної Сергій Ліщук, «грала душею» й уже не мала права розгубити перевагу.

Недільний успіх дозволив «синьо–жовтим» піднятися з останнього на третє місце в квінтеті. За словами того ж Ліщука, у цієї молодої команди є гарне майбутнє. Черній також наголошує, що його колектив ще перебуває в процесі зростання.

Тепер і чоловіки, і жінки спробують пробитися до фінальної частини через додаткову кваліфікацію наступного року, але конкуренція там буде дуже висока.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2011. Відбірковий турнір. Чоловіки. Група В. Україна — В. Британія — 75:66 (Ліщук (20), Пустозвонов (14)), Боснія і Герцеговина — Македонія — 83:71.

Підсумкове становище: В. Британія — 14, Македонія — 13, Україна, Боснія і Г., Угорщина — 11.

* * *

Жінки. Група D. 6–й тур. Україна — В. Британія — 70:66 (Приступа (17), Ісаченко (14)), Словаччина — Німеччина — 73:67.

Підсумкове становище: В. Британія — 10, Словаччина, Україна — 9, Німеччина — 8.

* * *

У Туреччині стартував чемпіонат світу за участю 24 найкращих чоловічих збірних, яких розбили на чотири групи. Наразі по два матчі виграли команди Аргентини, США, Бразилії, Туреччини, Греції, Франції та Литви.