За два кроки до історії

31.08.2010
За два кроки до історії

Дубля нігерійця Лакі Ідахора (ліворуч) не вистачило «Таврії» для гостьової перемоги в Луганську. (Фото з сайту ФК «Зоря».)

Двох голів не вистачило «Зорі» й «Таврії», аби провести один із найрезультативніших матчів за всю історію українських чемпіонатів. Нині рекордом чемпіонатів України є 10 голів за один поєдинок — таке футбольне «диво» траплялося чотири рази. Луганськ у неділю побачив вісім, хоча міг і більше: в одному з епізодів арбітр Юрій Мосейчук спочатку призначив пенальті у ворота гостей, а потім скасував своє рішення. Але навіть така результативність є серйозною заявкою на те, щоб стати найвищою в нинішній першості. Залишається тільки шкодувати, що феєричну гру в Луганську не побачили телеглядачі: після того, як клуби отримали право самотужки призначати час початку матчів, багато поєдинків перетинаються в часі й деякі не потрапляють до трансляцій.

 

Луганський голепад

Забити три м’ячі на виїзді — від такої перспективи не відмовиться жодна команда, адже це означає майже вірну перемогу. Але іноді «трійка» в чужі ворота стає марною, якщо потуги нападу не підтримує захист. Саме в такій ситуації позавчора опинилася «Таврія». В Луганську підопічні Сергія Пучкова загалом тричі виходили вперед. У складі кримчан особливо старався нігерійський форвард Лакі Ідахор, який за день до свого 30–річчя відзначився дублем у ворота Юрія Мартищука. Та «Зоря» проявила характер, пробила Віталія Постранського п’ять разів і таким чином утретє поспіль не програла сімферопольцям в очному протистоянні.

«Думаю, глядачам подобаються такі поєдинки, коли їхня команда спочатку програє, а потім вириває перемогу. Сьогодні були красиві голи, але проблем в обороні вистачає», — констатував тренер господарів Анатолій Чанцев.

Перемога на День шахтаря

Якщо в Луганську був несподіванкою великий рахунок, то в сусідньому Донецьку всі чекали якраз розгрому, а з ним не склалося. На День шахтаря в обласний центр завітав «Іллічівець».

Команда Ріната Ахметова вийшла на поле «Донбас–арени» з вітальними написами замість логотипу фірми–спонсора: «С Днем шахтера!» Із великими труднощами господарі заштовхали перший м’яч у ворота Ігоря Бажана на 60–й хвилині гри, але арбітр угледів у тому епізоді гру рукою в Едуардо. Хай там що, а за хвилину Вілліан відзначився вже без питань — чітким ударом метрів із шістнадцяти. Цей гол залишився єдиним у грі і зберіг для «гірників» комфортне лідерство в турнірній таблиці. Свято могло бути зіпсоване, якби в одній із контратак Костянтин Ярошенко пробив так само влучно, як Вілліан.

А найбільш неприємним моментом для донеччан того дня стала травма поверхні стегна в Дмитра Чигринського: оборонець залишив поле ще в першому таймі. Діма не приїхав до столиці на тренувальний збір національної команди й пропустить матчі збірної України з поляками 4 вересня (в Лодзі) та з чилійцями — 7–го (в Києві), і взагалі, за деякими прогнозами, не гратиме півтора місяця.

Чемпіонів може хіба тішити підписання п’ятирічного контракту з лідером донецького «Металурга» Генріхом Мхітаряном: вірменський атакувальний півзахисник обійшовся у 7,5 млн. доларів. Натомість до «Севастополя» «гірники» відправили нігерійця Джуліуса Агахову.

На новому місці Агахова нарешті відіграв увесь матч й отримав позитивні відгуки від тренера кримчан Сергія Шевченка. Третій екс–«гірник» у складі «Севастополя» міг і сам забити, і віддавав непогані передачі на нових партнерів, але гра з «Ворсклою» завершилася нулями на табло. Південці принаймні перервали чотириматчеву програшну серію.

Пиво не допомогло

Цікавий спосіб підготовки до «дербі» з «Арсеналом» обрало керівництво «Оболоні»: футболістів цього клубу повели на екскурсію на однойменний завод. Розповіді про будні пивоварів та дегустація місцевих напоїв не допомогли «оболонцям»: клуб із півночі столиці ніяк не може виграти у своїх сусідів на їхній арені, й у суботу знову програв із мінімальним рахунком.

Утома віце–чемпіонів і поповнення «Металу»

Дещо несподівано звучить, але «Динамо» в Кривому Розі перервало двоматчеву серію без перемог. Долю матчу вирішив швидкий гол Андрія Ярмоленка: півзахисник спочатку віддавав передачу в штрафний майданчик з лівого флангу, а потім сам же встиг на відскок м’яча.

«За останній місяць ми провели 11 матчів і надто втомилися», — прокоментував виступи динамівців тренер Валерій Газзаєв. Також росіянин спростував чутки, ніби він є одним із претендентів на крісло «головного» в московському «Локомотиві», що звільнилося після відставки Юрія Сьоміна.

Приємно тішить харківських уболівальників Марко Девич: після відходу Жажі Коельйо цей нападник перебрав на себе обов’язки головного голеадора «Металіста», й у неділю забив третій свій гол за два останні поєдинки. У Запоріжжі український серб ще й віддав результативну передачу на Клейтона Шав’єра, який і закріпив гостьову перевагу. Цікаво, що в недавньому матчі Ліги Європи проти кіпрської «Омонії» ці гравці відзначалися в такому ж порядку: спочатку Марко забив гол, а потім віддав точний пас на бразильця.

А напередодні «Металіст» підписав контракт із черговим «чарівником м’яча»: жовту футболку одягнув нападник «Інтернасьоналя» Барсельос Тайсон. Угоду з українською командою бразилець оформив на п’ять років.

 

КОРУПЦІЙНИЙ СКАНДАЛ

Відео, що підтвердило «договорняк»

Днями в інтернеті з’явилися фрагменти відео, на якому екс–гравець «Карпат» Сергій Лащенков розповідає президентові клубу Петрові Димінському в його кабінеті подробиці скандального матчу дворічної давнини між львів’янами та «Металістом». Відповідний сюжет вийшов в ефірі каналу ТВі. Зі слів Лащенкова випливає, що представники «Металіста» справді запропонували гравцям стартового складу львівської команди 110 тисяч доларів за поразку, і «карпатівці» погодилися здати гру; гроші отримували Лащенков та капітан Іщенко, котрий зараз виступає за «Шахтар».

Саме ці кадри, зняті шпигунською камерою спостереження, стали причиною скандалу в українському футболі, внаслідок якого ФФУ позбавила «Металіст» і «Карпати» 9 очок, матч було анульовано, а винуватці — оштрафовані. За два дні ролик переглянуло більше ніж 30 тисяч користувачів інтернету.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 8–й тур

«Севастополь» — «Ворскла» — 0:0

3 500 глядачів

«Арсенал» — «Оболонь» — 1:0

Гол: Шацьких, 32

Вилучення: Шоаве, 90 («А»)

1 400 глядачів

«Зоря» — «Таврія» — 5:3

Голи: Лазарович, 28, 85; Віценець, 57; Полянський, 61; Каменюка, 82 — Платон, 24; Ідахор, 41, 59

10 000 глядачів

«Шахтар» — «Іллічівець» — 1:0

Гол: Вілліан, 61

38 520 глядачів

«Металург» (З) — «Металіст» — 0:2

Голи: Девич, 11; Шав’єр, 69

2 300 глядачів

«Кривбас» — «Динамо» — 0:1

Гол: Ярмоленко, 4

10 000 глядачів

«Карпати» — «Волинь» та «Дніпро» — «Металург» (Д) грали вчора ввечері.

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 8 7 1 0 15–2 22

2. «Динамо» 8 5 2 1 12–7 17

3. «Дніпро» 7 5 1 1 12–2 16

4. «Ворскла» 8 4 2 2 12–8 14

5. «Металіст» 8 4 1 3 13–9 13

6. «Карпати» 7 3 2 2 7–6 11

7. «Арсенал» 8 3 2 3 9–9 11

8. «Таврія» 8 3 1 4 12–11 10

9. «Металург» (Д) 7 3 1 3 8–7 10

10. «Зоря» 8 2 3 3 10–11 9

11. «Кривбас» 8 2 3 3 7–11 9

12. «Оболонь» 8 2 2 4 6–12 8

13. «Іллічівець» 8 1 4 3 9–13 7

14. «Севастополь» 8 1 3 4 2–11 6

15. «Волинь» 7 1 2 4 2–9 5

16. «Металург» (З) 8 0 2 6 2–10 2

 

Бомбардири: Селезньов («Дніпро»), Шевченко («Динамо»), Девич («Металіст»), Сачко («Ворскла») — 5, Ковпак («Таврія»), Антонов («Іллічівець»), Ідахор («Таврія»), Шацьких («Арсенал») — 4.

* * *

Перша ліга. 7–й тур. «Титан» — «Дністер» — 0:3 (Д. Пархоменко, 10; К. Пархоменко, 84; Булганін, 90), «Прикарпаття» — «Нафтовик» — 2:0 (Бровченко, 39, 60), «Олександрія» — «Динамо–2» — 3:0 (Шупік, 37; Іващенко, 45+1; Грицук, 67), «Львів» — «Закарпаття» — 0:0, «Буковина» — «Кримтеплиця» — 1:2 (Гунчак, 37 — Печенкін, 29; Трухін, 67; нереалізоване пенальті: Коробкін, 47 («Б»); вилучення: Бідний, 47 («К»)), «Фенікс» — «Геліос» — 1:2 (Луценко, 15 (пен.) — Даудов, 10; Назарук, 83), «Зірка» — «Сталь» — 0:1 (Гавриш, 19), «Арсенал» (БЦ) — «Енергетик» — 2:1 (Бровкін, 62, 88 — Долотко, 59; вилучення: Ільющенков, 64 («Е»)), «Чорноморець» — «Нива» (В) — 0:0.

Лідери: «Олександрія», «Кримтеплиця» — 15, «Сталь» — 14, «Закарпаття», «Буковина» — 13, «Львів», «Титан» — 12.

Бомбардири: Бобаль («Закарпаття»), Семенюк («Енергетик») — 5.