НОВИНИ ПЛЮС

20.08.2010

Парад маразмів

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко направив у Генпрокуратуру запит із приводу розпалення національної ворожнечі і ненависті з боку групи депутатів Верховної Ради. Колесніченко має на увазі епізод із урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 20–ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України. Тоді група депутатів виконала пісню на слова Івана Франка: «Не пора, не пора, не пора. Москалеві й ляхові служити!». На думку Колесніченка, «група депутатів намагалася зірвати урочисте засідання, розспівуючи пісню, слова якої можуть трактуватися як розпалення міжнаціональної ворожнечі». Він вважає, що текст пісні «принижує честь і достоїнство громадян України польської і російської національностей, дискримінує їх за національною ознакою». Цікаво, що свого часу цей вірш цитував і шеф Колесніченка Віктор Янукович (щоправда, без згадки про «ляха» та «москаля»). Відвідуючи Івано–Франківськ, Янукович на прохання журналістів процитувати якийсь вірш Франка, сказав: «Я пам’ятаю один із рядків Франка. Це був гімн: «Не пора, не пора...». А слова там були такі: «Пора для України жить».

Що в підручнику?

У новому підручнику історії для школярів 5–го класу не буде згадки про Помаранчеву революцію, яка з’явилася там 5 років тому. Про це газеті «Сєгодня» повідомив директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод. На його думку, у вступному курсі до історії не має бути зайвої політизації. Взагалі у підручнику про сучасність буде лише один абзац. Там говориться про досягнення українців у спорті, культурі, також показані всі наші президенти з 1991 року, без політичних оцінок.

Герман теж не бачить цензури

Заступниця глави адміністрації Президента Ганна Герман вважає, що опозиція «роздуває» тему цензури, хоча в Україні її нема. «Опозиція намагається знайти такі проблеми, на які легше всього озивається Захід. Оскільки в країні почалися реформи, бо Президент іде правильним шляхом, якщо говорити про виведення країни з кризи, то треба знайти яку–небудь проблему. І роздувають тему цензури. Скажу вам відверто — я не бачу цензури в Україні», — заявила Герман в інтерв’ю «Лігабізнесінформ».

Заяви

Координатор Народного комітету захисту України Дмитро Павличко вимагає від Президента звiльнення міністра освіти та науки Дмитра Табачника за антиукраїнську діяльність. Видатний поет зазначає, що, перебуваючи на посаді міністра, Табачник «розгорнув широкий наступ на українську освіту, знищуючи в ній усе українське». Павличко нагадав, що за Табачника Кабінет Міністрів скасував іспит з української мови при вступі до аспірантури та складання кандидатського екзамену з української мови для отримання ступеня кандидата наук; переписують підручники; «наполегливо вибудовують корупційну схему в системі освіти» (йдеться про скасування зовнішнього незалежного тестування); звільняють патріотичні кадри тощо. Якщо ж Янукович не дасть оцінку Табачнику, то «на Президента ляже вся відповідальність за провокаційні, непрофесійні та антидержавні вчинки цієї зловісної постаті», переконаний Павличко.