По максимуму

20.08.2010

Не один раз доводилося чути від тренерів різних збірних, що молодь частенько не справляється із психологічним тиском міжнародних змагань, тому й показує там гірші результати, ніж на внутрішній арені. Отож, аби юні українські таланти звикали до своїх досвідчених суперників, керівництво нашої веслувальної збірної на світову першість до Познані повезло команду, на третину складену з юніорів (віком до 21 року). Загалом же у тренерську обойму потрапили 35 осіб, серед яких олімпійська чемпіонка Пекіна Інна Осипенко–Радомська та бронзовий призер тієї ж Олімпіади Юрій Чебан. Цікаво, що українська збірна — п’ята за чисельністю після російського, іспанського, угорського та польського колективів. Уже вчора зранку в одному з найкрасивіших міст Польщі розпочалися змагання веслувальників, які представляють 71 країну світу; серед них і повпреди таких екзотичних держав, як Таїті та Острови Кука.

За словами державного тренера з веслування Олександра Літинського, керівництво країни поставило перед командою максимальні завдання. «Для нас же головне, щоб веслувальники перед початком олімпійського відбору показали хороший результат. Стимул у них є — за призові місця від уряду вони отримають грошові премії», — каже пан Літинський.

Сподіваються у федерації на каноїста Юрія Чабана, який став у цьому році віце–чемпіоном Європи на дистанції 200 метрів. Чекають успіху від байдарочника Олега Харитонова (200 м), який має підтвердити невипадковість «срібного» успіху на минулому «мундіалі». Також вірять, що Сергій Сервуля та Микола Кремер виступлять на повну силу у змаганнях спринтерів на байдарках–двійках. Держтренер запевняє, що й володарка пекінського «золота» Інна Осипенко–Радомська після кількарічних змагань у «двійці» встигла відновити бойову форму у своїй коронній дисципліні — веслуванні на байдарці–одиночці. «Ми навіть пішли їй назустріч, дозволивши тренуватися окремо від збірної під керівництвом її чоловіка–тренера, — каже в коментарі «УМ» Олександр Маркович. — Думаю, що після четвертого місця на Єврофорумі в Познані вона боротиметься за найвищі нагороди».

Водночас решта збірників готувалися в Дніпропетровську під пильним наглядом головного тренера Ігоря Нагаєва. На думку пана Літинського, неймовірна спека, до якої не пристосований організм наших веслувальників, могла завадити «синьо–жовтим» набрати оптимальних кондицій. Однак він розраховує на молодь, якій повинно вистачити бойового духу й фізичних сил, аби гідно представити державу на світовому зібранні. Найбільше чекають хорошого виступу від пари 21–річних каноїстів (200 м та 500 м) Віталія Вергелеса зi Львівщини та Дениса Камерилова з Полтавщини.