НОВИНИ ПЛЮС

19.08.2010

Інфляція на низькому старті

На зміну дефляції, яка, втім, у липні 2010 року сповільнилася до 0,2% (у червні було 0,4%, а у травні – цілих 0,6%) прийшов зворотний процес. Як повідомив виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило, «оптимістична оцінка на серпень — 0%, песимістична — близько 1%». У цілому, за його словами, інфляція в Україні в 2010 році становитиме 10—12%, у тому числі базова інфляція 8—10%. А зростання цін, за словами чиновника, буде пов’язане з адміністративним збільшенням тарифів на газ. «Плюс подорожчання продуктів і навіть шкільних підручників», — додають експерти.

Квоти гуляють і ярмаркують

Уряд вчора так і не затвердив квоти експорту зернових: пшениці, ячменю та кукурудзи. Офіційна причина: не існує точної оцінки врожаю, неофіційна – весь аграрний блок на чолі з міністром та галузевим віце–прем’єром разом із Президентом учора відкривав Сорочинський ярмарок. За попередніми даними, пшениці дозволять вивезти не більше 5 млн. тонн. Із кукурудзою складніше — баланс виробництва і споживання передбачав її експорт на рівні 6 млн. тонн при врожаї 12 млн. тонн. Але міністр АПК Микола Присяжнюк зізнався, що зібрати 12 млн. тонн кукурудзи цього року не вдасться. Аналогічної думки дотримується і Міністерство сільського господарства США, яке передбачає зниження врожаю кукурудзи в Україні до 11,5 млн. тонн. Утім погода може скоригувати і цю цифру.

Поки що довгі гудки

Продати «Укртелеком» Фонд держмайна зможе не раніше вересня: рішення уряду про приватизацію підприємства ще немає. Як заявив віце–прем’єр Андрій Клюєв, «зараз не найкращий час для приватизації компанії». ФДМУ збирається виставити на торги 92,79% акцій монополіста фіксованого зв’язку, а за рахунок виручених коштів отримати до держбюджету 6,3 млрд. грн. Тим часом тільки упродовж нинішнього року компанія має отримати доходів на суму 8 млрд. гривень. Це на 16,4% перевищує показник 2009 року. Такі цифри наведено у фінплані «Укртелекому», які днями затвердив Кабінет Міністрів – на настійливу вимогу, нагадаємо, віце–прем’єра Клюєва.