Чорне й біле

19.08.2010
Чорне й біле

Бразильський новачок «Динамо» Андре в останні 20 хвилин матчу тримав у напрузі захист голландського віце–чемпіона. (Фото Олександра Приходька.)

Після завершення футбольних баталій, які збирають величезну глядацьку аудиторію, мимоволі стаєш свідком всенародного обговорення їхніх перипетій. Не був винятком й «епілог» позавчорашнього поєдинку між «Динамо» та «Аяксом». Потрапивши в живий потік фанатів, котрі залишали футбольну арену, автору цих рядків не раз довелося почути такі слова: «Ні команди, ні тренера, ні стадіону». Зрозуміти їхнiй розпач і гнів можна. Адже декому з них, аби потрапити на стадіон, довелося викласти за перепустку чималу суму. У касах квитки закінчилися ще зранку, а перекупщики за папірець, де вказане «місце сидіння», правили від 350 до 500 гривень...

І справді, аналізуючи по гарячих слідах гру українського віцечемпіона, можна зробити висновок: у ній було багато негативу — перемогу не здобули, гостьовий м’яч забити супернику дозволили та ще й гри красивої не продемонстрували. За словами ледь не всіх динамівців на чолі з їхнім тренером, саме вилучення молодого та гарячого Дениса Гармаша завадило їм продемонструвати свій клас. Проте, якщо згадати хід поєдинку до моменту, який трапився на 56й хвилині, (саме тоді швейцарець Массімо Бузакка, не роздумуючи, показав 20річному динамівцю другу жовту картку за грубу гру), то й тоді особливої думки в діях киян не було помiтно.

Більше того, якби не геніальна гра на останньому рубежі Максима Коваля (Валерій Газзаєв кращого часу для дебюту 17-річного вундеркінда не знайшов!), то вже до перерви динамiвцi «горіли» б із непристойним рахунком 0:3. Голландцям же лише один раз удалося засмутити екс­кіпера запорізького «Металурга». Одразу після того, як поле достроково залишив Гармаш, центральний захисник «Динамо» Алмейда програв повітряну дуель Вертонгену, і той головою спрямував м’яч у кут Максимових воріт.

Після цього дехто з глядачів вирішив не дивитися поєдинок далі й почимчикував додому, передбачаючи подальший розгром господарів. Як не дивно, але сталося навпаки. Підопічні Газзаєва з подвійною енергією забігали по полю й досить швидко відновили «статус кво». Чи не найактивніший із киян Олег Гусєв не змарнував свого шансу — вийшовши на рандеву з Мартеном Стекеленбургом, українець легко перехитрив віцечемпіона світу. Цікаво, що граючи саме в меншості, «білосині» й проявили той командний дух, на відсутність якого нарікали вболівальники. А що стосується тренера динамiвцiв з його дивною кадровою політикою, то президент клубу Ігор Суркіс виказав повну підтримку російському спеціалістові.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Четвертий кваліфікаційний раунд (перший матч)

«Динамо» (К, Україна) — «Аякс» (Голландія) —1:1

Голи: Гусєв, 66 — Вертонген, 57

«Динамо»: Коваль, Бетао, Вукоєвич, Попов, Шевченко (Каддурі, 76), Ярмоленко (Андре, 70), Михалик, Гармаш, Гусєв (Д. Сильва, 82), Єременко, Алмейда

«Аякс»: Стекеленбург, ван дер Віль, Вертонген, Аніта (Сулеймані, 61), Ено (Еріксен, 69), ЕльХамдауї, Де Йонг, Емануельсон, Суарес, Де Зеув, Олегер

Попередження: Гармаш, 27; Вукоєвич, 61

Вилучення: Гармаш, 56

Суддя — Бузакка (Швейцарія)

Київ, стадіон «Динамо», 17 000 глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Валерій Газзаєв,
головний тренер «Динамо»:

— Враховуючи не зовсім правильну червону картку Гармаша, підсумковий результат потрібно вважати позитивним. Команда дуже добре зіграла в першому таймі, але, на жаль, вилучення звело нанівець усі наші зусилля. Проте ми їдемо в Амстердам, сповнені оптимізму. Докладемо максимум зусиль, щоб вирішити головне завдання. Нічого страшного в цій нічиїй немає, враховуючи те, як складався для нас матч.

 

Мартін Йол,
головний тренер «Аякса»:

— Динамо» нас особливо не здивувало. Ми знали, що це дуже хороша команда із сильними захисною та атакувальною ланками. Однак у цьому поєдинку ми мали трохи більше шансів для взяття воріт.