НОВИНИ ПЛЮС

18.08.2010

ВВП дивує оптимістів

У квітні–травні, за попередніми даними Держкомстату, зростання внутрішнього валового продукту України становило 6%. Це черговий рекорд, оскільки у січні–березні 2010 року ВВП стрибнув на 4,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За рік, відповідно до урядового прогнозу, ми маємо вийти на 3,5%. Утім експерти прогнозують, що вже у другому півріччі темпи зростання ВВП сповільняться.

З «неякісним» документом до Європи не ходи!

Угоду про зону вільної торгівлі з країнами СНД зможуть підписати наприкінці року, а із ЄС — не раніше 2011–го. На шляху до Європи Україну очікує ще два раунди переговорів. Перший — заплановано на початок жовтня, а другий — на кінець листопада — початок грудня. «Перед нами стоїть одне завдання — якісна угода», — сказав на брифінгу заступник міністра економіки Валерій П’ятницький, наголосивши, що дата вступу — це вторинне. Основне ж — із чим і як ми ввійдемо в «зону».

І знову єдиний покупець

Під час аукціону на Українській біржі інвестиційна компанія «Магнум Капітал» придбала 25,021% пакет акцій ВАТ «Прикарпаттяобленерго». «Магнум» був єдиним учасником торгів, оскільки через несплату гарантійного внеску іншого претендента, «Конкорд Капітал», не допустили до участі. Тож змагатися було ні з ким, і компанія заплатила стартову ціну — 86 млн. 364 тис. грн. Компанія не приховує можливості подальшого перепродажу пакета акцій обленерго. Уже кілька аукціонів, на яких фігурував єдиний покупець, завершилися судовими позовами.

Серед бідних — ми найрозумніші

Україна посіла 49–те місце у списку найкращих для життя країн світу з точки зору економіки — за версією відомого американського журналу «Ньюзвік». Видання порівняло 100 країн iз різних регіонів за позиціями: якість життя, охорона здоров’я, освіта, економічна та політична ситуація. Серед країн із низьким рівнем доходу Україну визнали найбільш освіченою та державою з найбільш високим рівнем життя. З–поміж середніх країн перемогла Куба, а серед великих і середніх — Австралія та Німеччина. Японія отримала гілку першості серед великих країн за рівнем освіти. За версією журналу, найкращою країною у світі була визнана Фінляндія, за нею йде Швейцарія і Швеція. У десятку лідерів також входять Австралія, Люксембург, Норвегія, Канада, Голландія, Японія і Данія. Завершує перелік Буркіна–Фасо. До речі, за даними всесвітнього соціологічного опитування «Геллап», Україна посіла 74–те місце за кількістю щасливих людей, поступившись однією позицією росіянам.