А комори порожні!

18.08.2010
А комори порожні!

Зернові комплекси завантажити сьогодні нічим. (Фото Укрінформ.)

Попередні переможні реляції уряду, що, незважаючи на всі природні та політичні катаклізми, державні комори аж вгинаються від золотавого колосся, виявилися, м’яко кажучи, перебільшеними. Учора Держкомстат оприлюднив дані, які свідчать: запаси зерна в аграрних підприємствах (окрім малих) та елеваторах становлять усього 16,1 млн. тонн: 10,9 млн. тонн пшениці, 4,2 млн. тонн ячменю, а також по півмільйона тонн кукурудзи та жита. У порівнянні з минулим роком це на п’яту частину менше.

Експерти пояснюють нестачу двома причинами. «З одного боку, маємо нижчий від прогнозованого врожай, — сказав «УМ» експерт аграрних ринків Володимир Лапа. — Донедавна існувала надія на пізні зернові, але сьогодні, поки їх обмолот ще триває, оптимізм потроху згасає. З іншого боку, перехідні запаси у нинішньому році є також меншими — близько 4 млн. тонн». Дані Держкомстату цей песимізм цілком підтверджують. Серед антирекордсменів лідирує соняшник: на 17% менше, ніж торік. Станом на кінець липня, зернових і зернобобових зібрали на 12,9% менше, ніж у 2009 році — хоча посівні площі залишилися такими ж.

Неприємні сюрпризи може підкинути остаточний баланс зібраних у нинішньому році зернових. МінАПК поки що стоїть на своєму прогнозі — 42 млн. тонн, експерт Володимир Лапа називає дещо скромнішу цифру — 40—41 млн., а заступник генерального директора з питань стратегічного розвитку «Аграрної палати України» Олександр Жемойда стверджує, що урожай буде не більшим, ніж 40 млн. тонн. Таким чином, через спекотне літо та невміння використовувати фінансові інструменти й інноваційні технології у галузі країна втратила близько 5 млн. тонн збіжжя.

Учасники ринку очікують запровадження квотування експорту вже цього тижня. Найпізніше, на наступному. Не стільки для покриття дефіциту, скільки аби не допустити подорожчання збіжжя на внутрішньому ринку. Заступник міністра економіки Валерій П’ятницький, який курирує спілкування Києва із СОТ, ще заздалегідь повідомив, що санкцій цієї організації за перешкоджання вільній торгівлі не буде. «Якщо йтиметься про заходи на обмежений період, аби подолати кризу», — уточнив П’ятницький. Справжня мета уряду під це формулювання не підпадає, але хто має про це знати?

Назагал трейдери сподіваються, що їм дозволять вивезти з країни близько 5 млн. тонн збіжжя. Щоправда, кому і на яких саме корупційних умовах — питання надто делікатне. А що влада вже проявляє активність у відділенні «своїх» експортерів від «чужих», свідчить робота Генпрокуратури і відкриття кримінальних справ проти «тих, хто зарвався».

«Назагал, квотуванням нашу країну хочуть відділити від світового процесу», — сказав Лапа, маючи на увазі зростання світових цін на збіжжя. Експерт вважає, що вартість збіжжя на біржах буде не захмарною, адже на світовому ринку цьогоріч буде більше зернових: у 2009 році — 120 млн., а в 2010–му, за прогнозами, — 160 млн. тонн. Але стабілізація, за його словами, настане не завтра. Тож заяву віце–прем’єра Сергія Тігіпка, буцімто тренд вартості збіжжя пішов донизу, Лапа вважає передчасною: «Йдеться про корекцію вартості. Це не динаміка, а звичайні біржові технології».