Роман про кохання чи систематичні прогули?

17.08.2010
Роман про кохання чи систематичні прогули?

Діана Клочко.

Уявити «Грані–Т», одне з найбільших та найдієвіших українських видавництв, без Діани Клочко, яка обіймала посаду шеф–редактора з початку роботи підприємства, якось нереально. Адже за час роботи креативного менеджера, яка раніше працювала у «Кальварії» та «Дулібах», «Грані–Т» збагатилися низкою помітних книжкових серій та видань, що отримали відзнаки на українських та міжнародних книжкових форумах (згадаймо хоча б переможну ходу альбому «Іоан Георг Пінзель. Скульптура. Перетворення», «Петербургские повести» Миколи Гоголя, оригінальний фотоальбом «Україна–Японія: дерев’яна архітектура» etc, романи про Городецького, Пінзеля, чудові дитячі серії).

Розлоге повідомлення, що розлетілося учора імейл–розсилкою від «Граней–Т», приголомшило: «Видавництво «Грані–Т» повідомляє, що пані Діана Клочко більше не займає посаду шеф–редактора видавництва». У піднесеному й доброзичливому тоні колектив видавництва дякував шеф–редактору за її працю й висловлював жаль, що «робота над створенням роману про кохання не дала можливості пані Діані поєднувати свої творчі плани та керівництво одним із найбільших в Україні видавництв». Занадто солодкий тон листа викликав підозри і асоціації з аналогічною версією звільнення головного редактора російського Vogue Альони Долецької. «УМ» зателефонувала Діані Клочко, яка зауважила, що інформація від «Граней–Т» не відповідає дійсності. «Поки я не поговорю з адвокатом, не можу коментувати це повідомлення і те, в який спосіб мене звільнили. Претензій поки немає. Це (звільнення. — Ред.) сталося. А які претензії — буде відомо, коли я поговорю з адвокатом», — схвильовано повідомила по телефону редактор. Вона також заперечила «полюбовне розлучення», на ймовірність якого вказувала офіційна розсилка видавництва. «Ні, це неправда. Стаття за систематичні прогули не є полюбовною», — жорстко відповіла Діана Клочко.

А от у самому видавництві продовжують дотримуватися взятого із самого початку стилю коментування. «У нас немає жодних претензій до пані Діани. Її вчинок коректний. Неможливість поєднувати творчість з адміністративною роботою — це зрозуміло. Ми дуже жалкуємо. Але (повідомлення про її звільнення. — Ред.) несподіванкою не стало», — прокоментував «УМ» один із керівників видавництва. Раніше у видавничому середовищі ходили чутки про конфлікт шеф–редактора з керівництвом видавництва. У «Гранях–Т» це заперечують, посилаючись на те, що такі чутки — невід’ємна складова подібної ситуації: «Обов’язково, особливо після того, як шеф–редактор покинув свою посаду, знайдуться люди, що вкажуть на конфліктну ситуацію». Хоча на те, що в цій історії не все чисто, вказує коментар директора видавництва Тетяни Шахнін: «Бізнес є бізнес: нові стратегії на українському книжковому ринку конче потребують нових підходів і нових креативних ідей, які здатні продукувати нові люди». Цікаво, що у видавництві вірять в існування «роману про кохання», над яким нібито працює Діана Клочко, яка сама цей факт заперечує. Й навіть готові видавати цей твір у «Гранях–Т». Тепер місце шеф–редактора «Граней–Т» — вакантне. Хто його займе й що робитиме надалі Діана Клочко, схоже, ми дізнаємося найближчим часом.