Плати, собако, хоч і здох!

14.08.2010

Німецька агенція зі збору мит (скорочено — ГЕЗ) — неурядова організація, що займається стягненням із громадян внесків за користування теле– й радіоприймачами — регулярно потрапляє в рубрику «Курйози» місцевих і світових ЗМІ. Цього разу ГЕЗ надіслала вимогу зареєструвати свій телевізор таксі Біні — собаці, яка померла п’ять років тому.

Згадана агенція намагається ретельно відстежувати, скільки теле–і радіоприймачів є в кожному помешканні. За німецькими законами, громадяни повинні декларувати кожен «ящик» і кожне радіо, адже, придбавши такий пристрій, вони отримують доступ до каналів громадсько–правового телебачення. А за користування ними треба сплатити певний податок, навіть якщо ті канали ніхто не дивиться й не слухає.

Співробітники ГЕЗ можуть влаштувати вибіркові перевірки в квартирах, щоправда, пускати їх у хату ніхто не зобов’язаний. Крім того, агенція часто встановлює особи власників ТБ з якихось «лівих» документів. У випадку з покійним псом ГЕЗівці подумали, що йдеться про жінку, адже Біні є загальновизнаним скороченням для імені Сабіна. Трохи раніше резонансним курйозом стала вимога ГЕЗ заплатити за користування телевізором, висунута померлому коту Пану, який в останні роки життя був сліпим і дивитися ТБ ніяк не міг.

Газета «Ді Вельт» повідомляє, що минулого року пильна агенція намагалася стягнути платню з математика Адама Ріса, який помер ще в 1559–му, та поета Фрідріха Шиллера, що жив у XVIII ст.