Не допливемо, то хоч дострибнемо

13.08.2010
Не допливемо, то хоч дострибнемо

«Золото» Іллі Кваші стало другою медаллю найвищої проби збірної України на чемпіонаті Європи з водних видів спорту. (Фото Рейтер.)

За кілька тижнів до старту континентальної першості головний тренер стрибунів у воду Тамара Токмачова в коментарі «УМ» казала, що перед її вихованцями в Будапешті стоятиме максимальне завдання — перше командне місце. Схоже, пані тренер не лукавила. Уже в другий змагальний день на острові Маргіт прозвучав Гімн України. Провідний український стрибун Ілля Кваша у своїй коронній дисципліні на метровому трампліні не залишив суперникам жодних шансів на перемогу. Миколаївець був першим і в кваліфікації, і в фінальній серії з шести стрибків. Інший наш співвітчизник Юрій Шляхов закінчив змагання з сьомим результатом.

Учора вранці вже триразовий чемпіон Європи Кваша продовжив боротьбу за нові медалі в парі з Олексієм Пригоровим на триметровому трампліні. До фіналу наш дует, який на Пекінській олімпіаді взяв «бронзу» саме в цій дисципліні, кваліфікувався з першою сумою балів — 405, що на 6,5 бала більше, ніж у переслідувачів із Німеччини. Тож учора ввечері ми сподівалися на ще одну перемогу. Ці змагання — так само, як і фінал на 10–метровій платформі у жінок, де киянка Юлія Прокопчук ішла після кваліфікації другою — завершилися вже після здачі «УМ» до друку.

А от українським плавцям до медалей наразі далеко. Навіть потрапляння до фінальних запливів стало непосильною задачею для переважної більшості збірників. Позавчора ввечері на етапі півфіналів припинили боротьбу Ілля Чуєв (200 м батерфляєм), Аліна Вац (100 м на спині), Ганна Дзеркаль (200 м комплексом), Валерій Димо (200 м брасом). Не впоралися з першим кваліфікаційним випробуванням Віталій Баришок та Юрій Єгошин на 100 м вільним стилем, Любов Король та Анна Євчак на 100 м батерфляєм, «вільники» Сергій Фролов, Олександр Луценко та Максим Шемберєв на 800 м. А от «універсалка» Дзеркаль має нагоду реабілітуватися на 200–метрівці брасом, де вона таки пробилася в наступну стадію змагань.

Водночас стали відомі імена ще п’ятьох володарів континентального «золота». Француз Себастьян Руо переміг на 1,5 км вільним стилем, німець Пауль Бідерманн та британка Франческа Халсалл — на 200 м та 100 м кролем відповідно. На стометрівці брасом не було рівних Юлії Єфімовій із Росії, а на 200 м комплексом — угорцеві Ласло Чеху.