Азаров повернеться, Азаров нас розсудить!..

12.08.2010
Азаров повернеться, Азаров нас розсудить!..

Андрій Клюєв (у центрі) намагається завоювати авторитет серед колег. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Виконавча вертикаль, міцністю якої так полюбляє хвалитися команда «регіоналів», виявляється, не така вже й ефективна. І ґрунтується переважно на особистих зв’язках між членами команди, які недалекоглядні іноземні експерти чомусь називають корумпованими. Підтвердження цьо­му — вчорашня колізія на засіданні уряду, коли очільники міністерств, виявляється, зігнорували наказ виконувача обов’язків Прем’єр–міністра Андрія Клюєва.

Так, на минулому засіданні пан Клюєв дав чіткий наказ колегам, які на час кримської відпустки Миколи Азарова можуть вважатися його підлеглими — погасити поточну заборгованість із заробітної плати. «Завдання, поставлені Президентом і урядом, не виконані», — констатував Клюєв, шукаючи поглядом у залі винуватців — насамперед, міністра вугільної промисловості Юрія Ященка, який свого часу викликав гнів Віктора Януковича і чудом залишився на своїй посаді. Сьогодні пан Ященко має повернути шахтарям 17,5 млн. гривень. «Я попереджаю, що у випадку відсутності прогресу в цьому питанні будуть зроблені відповідні висновки», — суворо заявив Клюєв, представник іншої, конкуруючої із азаровською, групи у Кабміні. Утiм майже таку сувору заяву перший віце–прем’єр робив і минулої середи.

А ще керівництво уряду неабияк турбує надмірно тепле літо. «Спека триває. Уряд вживає всіх можливих заходів...», — констатував Андрій Клюєв, який задля більшої офіційності навіть не перейшов на літню форму одягу, тобто, на відміну від колег, не одягнув світлий костюм. За оперативними даними уряду, за місяць у нашій державі спалахнуло 779 лісових пожеж на площі понад три тисячі гектарів. Тобто, кількість загорянь у порівнянні з минулим роком зросла тільки на три відсотки, але масштаб — уп’ятеро більший! Виявляли лісові вогнища, за словами Клюєва, навіть з космосу — за допомогою супутників. Хоча й гасили бійці знекровленого після відставки Нестора Шуфрича Міністерства з надзвичайних ситуацій.

У полі уваги уряду з’явилося три великі інфраструктурні об’єкти у місті Києві. Це знаменитий довгобуд — Дарницький залізничний вокзал, реконструкція аеропорту «Бориспіль», а також будіництво колії з цього летовища до столиці. «Це іміджеві для України проекти і у перспективі прибуткові», — зазначив Клюєв. І попросив низку держорганів врегулювати усі проблеми навколо них. «Щоб сторони спірних питань залишилися задоволеними», — пояснив хід своїх думок перший віце–прем’єр. І мав він на увазі, ймовірно, майновий конфлікт між компанією «Аеросвіт» та аеропортом «Бориспіль», головні акценти якого кожен новий Прем’єр і міністр транспорту розставляє на свій розсуд. Чи вiдрiзнятимуться з цього приводу точки зору шановних Миколи Азарова та Андрiя Клюєва, ми довiдаємося вже найближчим часом.

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Марiя БОЙКО

 

ОРІЄНТИРИ

Інфляціє — стій, ВВП — повний вперед!

Учора Кабмін оприлюднив макроекономічні показники, на яких базуватиметься проект Державного бюджету на 2011 рік. Нагадаємо, уряд пообіцяв надати кошторис держави на розгляд парламенту до 15 вересня. Цифри, озвучені чиновниками, майже один в один повторюють вимоги МВФ і є на порядок кращими, ніж планові показники на нинішній рік.

— Номінальний ВВП — 1 трлн. 253 млрд. гривень;

— Зростання ВВП — 4,5%;

— Розрахункова вартість долара — 7,95 грн.

(дані Кабміну. Рада НБУ відмовилася надати прогноз);

— інфляція — 10,8%

— дефіцит держбюджету — 3%

(у випадку дефіциту бюджету «Нафтогазу» — 3,5%).