Збитий приціл у Баварії

12.08.2010

Перед стартом 50–го чемпіонату світу зі стрільби в Мюнхені було важко повірити, що жоден із «зубрів» національної збірної, зокрема олімпійські чемпіони Олександр Петрів, Артур Айвазян, Микола Мільчев, Олена Костевич — не зможуть здобути жодної індивідуальної нагороди. Нікому з них не вдалося виконати навіть завдання–мінімум — вибороти олімпійську ліцензію.

Дві путівки на Лондонську олімпіаду наші снайпери все ж таки здобули, обидві— в активі стрільців–«кульовиків». Перший заповітний квиток на Туманний Альбіон дістався Івану Бідняку із Дніпропетровська. Підсумкового сьомого місця у стрільбі з пістолета на дистанції 10 м виявилося достатньо, аби наступні два роки цілеспрямовано готуватися до Олімпіади, а не витрачати час і сили у кваліфікаційній боротьбі. Друга ліцензія — в кишені його землячки Наталії Кальниш, яка у стрільбі з гвинтівки з трьох положень (50 м) посіла четверте місце.

Тоді як майстри кульової стрільби мають хоча б невеличкий доробок, «стендовики» з Німеччини повернулися з порожніми руками. Проте у федерації трагедії з цього не роблять. Як сказала в коментарі «УМ» старший тренер зі стендової стрільби Катерина Кузьма–Іванова, попереду ще будуть змагання, на яких «синьо–жовта» збірна візьме своє. «Плануємо, що на наступних турнірах, чемпіонатах Європи й Кубку світу зможемо завоювати дві–три ліцензії».

Нагадаємо, що загалом на баварському «мундіалі» змагалося близько 1 500 спортсменів. «Чекаємо, що вже з вересня покращиться фінансування, відбудеться доукомплектування національної команди, і тоді Микола Мільчев, Іван Лоїк та Юрій Нікандров зможуть виправдати наші олімпійські сподівання», — розраховує старший тренер.

А найближчим до мети серед «стендовиків» був одесит Нікандров. В індивідуальних змаганнях «на траншеї» він показав восьмий результат (олімпійські ліцензії отримали п’ятеро перших). «Якщо відверто, то навіть і на таке місце не розраховував. Це найкраще моє досягнення в кар’єрі. Під час кваліфікації відчув упевненість у своїх силах, тільки, шкода, до фіналу не дотягнув», — поділився Юрій Нікандров своїми враженнями від турніру з кореспондентом «УМ». А от його колеги по збірній в останній день змагань на круглому стенді розчарували: Лоїк — 47–й, Мільчев — 78–й, Сергій Запорожченко — 123–й.

Загалом «синьо–жовта» збірна здобула 23 медалі (5 золотих, 6 срібних і 12 бронзових). Але левова частка цих відзнак — доробок юніорів. Більша частина нагород — в активі стрільців по рухомих мішенях, а цей вид не входить до переліку олімпійських.

У командному заліку разом із юніорами наші — п’яті. Перші — китайці (21–20–11), другі — росіяни (21–13–12), третє місце — у збірної США (11–6–7).