Восьмий — хіба це найкращий?

12.08.2010
Восьмий — хіба це найкращий?

Ірина Амшеннікова у плаванні на спині на 100 м не змогла подолати перший етап кваліфікації. (Фото Рейтер.)

За перші два дні змагань плавців у басейні імені Альфреда Хайоша в Будапешті кращим результатом наших співвітчизників залишається восьма позиція брасиста Ігоря Борисика на стометрівці. На чемпіонаті Європи донеччанин наразі єдиний із наших, кому взагалі вдалося потрапити до вісімки найсильніших. При цьому у фінальному запливі позавчора ввечері Ігор продемонстрував на півсекунди гірший час, ніж у півфіналі, де він став шостим (1 хв. 00.72 сек.). Перемогу ж на цій дистанції з рекордом чемпіонатів Європи святкував норвежець Александер Даль Оен (59.20).

На дистанції 50 м батерфляєм тріумфував світовий рекордсмен з Іспанії Рафаель Муньйос Перес. У жінок у цьому виді програми поза конкуренцією була Тереза Альсхаммар зі Швеції.

У плавців на спині на дистанції 100 м впало європейське досягнення, встановлене минулого року в Римі на світовій першості. Автор нового орієнтиру — француз Каміль Лакурт (52.11). Водночас у жінок на відрізку вдвічі довшому британка Елізабет Сіммондс не докладала надзусиль, аби здобути титул чемпіонки Старого Світу.

Учора більшість українських плавців уже звично припинили змагання в першому турі відбору. Порадувати наставників виходом до півфіналу змогли тільки Ілля Чуєв на 200–метрівці батерфляєм (Вадим Лепський тут — 23–й), Аліна Вац на 100 м на спині (Ірина Амшеннікова — 20–та, Ксенія Григоренко — 34–та, Анна Ткачова — 35–та; Олександр Ісаков на вдвічі коротшій дистанції показав 31–й час), Ганна Дзеркаль на 200 м комплексом (Анна Євчак — 23–та) та Валерій Димо на 200 м брасом (Андрій Коваленко — 20–й, Максим Шемберєв — 24–й). Пройти вже півфінальне сито не змогли Світлана Бондаренко (100 м брасом) та Денис Дубров (200 м комплексом).

У стрибунів у воду перший комплект нагород позавчора розіграли жінки на метровому трампліні. Тут найкращий результат показала італійка Тетяна Каньйотто. Наша Анна Письменська — шоста, а Олена Федорова — 11–та.

А от у чоловіків найбільше шансів на перемогу на цьому ж трампліні вчора мав українець. Ілля Кваша після кваліфікації йшов першим, його співвітчизник Юрій Шляхов посідав четверту сходинку. Змагання закінчилися вже після підписання цього номера «УМ» до друку.