Несолодкі обіцянки

11.08.2010

Після того як у пресу просочився текст меморандуму між українським урядом і Міжнародним валютним фондом, стало зрозуміло, чому влада намагалася приховати деталі повідомлень. Навряд чи комусь сподобалося б те, що для жінок підвищать пенсійний вік, а ціна природного газу для населення наступного року знову зросте.

Тим часом «Регіони» взялися заспокоювати громадськість: два резонансні пункти меморандуму, можливо, й не буде виконано. «Не факт, що ми наступного року ці ціни (на газ) підвищимо, — заявив «регіонал» Вадим Колесніченко. — Це просто дорожня карта для ведення важких і серйозних переговорів. Якщо уряд буде працювати ефективно, а коаліція буде йому допомагати, ми будемо шукати інноваційні джерела наповнення бюджету, і ми зможемо забезпечити демпфірування подібної ціни, якщо це відбудеться». Колесніченко додав, що головна місія для влади — «у першу чергу, незалежно від наявності будь–яких меморандумів та вимог, — це захист малозабезпечених верств населення».

Ще один нардеп від партії влади Василь Хара висловив переконання, що зобов’язання про підвищення пенсійного віку для жінок не буде реалізоване. «Президент особисто категорично проти цього. Він розуміє, що рано чи пізно до цього питання треба повертатися... У нинішніх умовах, за нинішнього рівня життя, цього робити не можна, і я переконаний, що ми не виконаємо цей пункт угоди», — заявив Хара у коментарі агенції «Українські новини». За його словами, українська влада взяла на себе ці зобов’язання, бо це була категорична позиція МВФ. «І в попередньому меморандумі були аналогічні вимоги, і вони не були виконані. Я думаю, що з таким же успіхом не буде виконана і ця частина зобов’язання. Але не можна було його звідти прибрати, тому що це була категорична вимога МВФ для того, щоб ці гроші пішли в дію», — пояснив нардеп, який є головою Федерації профспілок України.

 

ДО РЕЧІ

Україна після отримання нового кредиту від МВФ наростила свої зобов’язання перед фондом до 12,66 млрд. доларів. Таким чином, наша держава стала другою країною у світі за розміром боргу перед МВФ. Станом на 5 серпня найбільшим боржником фонду є Румунія, а третє місце посідає Угорщина.