Люди, а не технології

11.08.2010
Люди, а не технології

Українка Ганна Письменська під час кваліфікаційних змагань на метровому трампліні. (Фото Рейтер.)

Навряд чи більшість любителів плавання встигли забути минулорічну першість світу в Римі, де ледь не щодня переписували світові рекорди. На нинішньому єврофорумі все набагато спокійніше. За перші півтора дні змагань не знайшлося жодного спортсмена, який зміг би підняти рекордну планку на новий рівень. Усе просто: з початком нового року ФІНА заборонила плавцям використовувати високотехнологічні костюми, які додавали їм реактивних швидкостей раніше. Тож можна сказати, що будапештський чемпіонат проходить під лозунгом «боротьба людей, а не технологій».

Попри таке рівноправ’я, українці наразі не можуть скласти конкуренції провідним плавцям Старого Світу. Позавчора, коли розіграли перші чотири комплекти нагород, жоден із наших співвітчизників не потрапив навіть до фінальних запливів.

Володарем першого «золота», яке розіграли «вільники» на дистанції 400 м, став француз Янік Агнель. «Про перемогу я міг лише мріяти», — сказав француз після фінішу. Не дивно, адже випередив він самого Пауля Відерманна — рекордсмена світу з Німеччини. Найшвидший час на планеті Пауль показав саме влітку минулого року в столиці Італії в тому–таки костюмі «хайтек». Цього разу, за словами срібного призера, стати першим йому завадив психологічний тиск з боку глядачів.

У фіналі на дистанції 400 м комплексом, де колись виблискувала Яна Клочкова, «вікторію» здобула Ханна Мілей із Великої Британії. У вирішальних естафетних перегонах 4х100 м кролем серед чоловіків найкращий результат показали росіяни, а в жінок не було рівних німкеням.

У другий змагальний день — учора — Україна пов’язувала головні медальні сподівання з брасистом Ігорем Борисиком. До фіналу стометрівки, який відбувся вже після здачі цього номеру «УМ» до друку, донеччанин кваліфікувався із шостим часом. Інший представник України в цій дисципліні, Валерій Димо, показав у півфіналі десятий результат і залишився за межами вісімки найсильніших.

Учора зранку у кваліфікаційних запливах наші знову пасли задніх. Із 13 представників «синьо–жовтої» команди лише двом удалося подолати перший етап відбору: до півфіналу на 100 м брасом допливла Світлана Бондаренко (у Ганни Дзеркаль — 38–й час), а на дистанції 200 м комплексом — Денис Дубров (Вадим Лепський — 32–й). Справжнього фіаско зазнали наші «вільники», жоден із яких не потрапив до наступного кола: Віталій Баришок, Юрій Єгошин — на 200 м, Оксана Серікова, Валерія Підлісна, Дар’я Степанюк та Надія Коба — на 100 м, Олександр Лутченко, Сергій Фролов, Максим Шемберєв — на 1,5 км.

Одночасно зі змаганнями плавців свій турнір у басейні почали стрибуни у воду. Тут теж не обійшлося без нововведень. Щоправда, вони мали лише тестовий характер і не були обов’язковими до виконання; переможці навіть не отримали нагород. Плануючи розширення змагальної програми літніх Ігор, МОК вирішив обкатати новий вид олімпійської програми. Серед стрибунів у воду організували командний турнір — дуети, складені із чоловіка й жінки, змагалися на триметровому трампліні та 10–метровій платформі. Суми балів, яку отримали за шість стрибків наші співвітчизники Анна Письменська та Антон Захаров, вистачило лише для сьомого підсумкового місця. Титул найкращої пари отримали представники Німеччини.

А перший справжній чемпіонський титул учора розіграли жінки на метровому трампліні. Цікаво, що цей вид теж не входить до олімпійської програми. Хай там як, а за нього боролися дві українки — Ганна Письменська (6–й кваліфікаційний результат) та Олена Федорова (10–й). Змагання завершилися після підписання цього номера «УМ» до друку.