А тепер — Данилишин та Корнійчук

10.08.2010

Минулої п’ятниці в будинку Мінекономіки співробітники Генпрокуратури й КРУ проводили обшуки, виїмку документів, допитували посадових осіб. Ці слідчо–оперативні дії вели в рамках кримінальної справи, порушеної за статтею 364–1 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем), головним фігурантом якої став колишній міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє газета «Сєгодня». Цікаво, що за день до обшуків у Мінекономіки пан Данилишин, який нині очолює Раду з вивчення продуктивних сил НАНУ, нібито пішов у відпустку та виїхав з України.

Що саме інкримінують пану Данилишину в Генпрокуратурі, поки що офіційно не розголошують. Заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін утримується від конкретики у даній справі, водночас, за його словами, із Богданом Данилишиним він ще не спілкувався й про арешт екс–урядовця поки що не йдеться. За попередньою інформацією КРУ, особистим підписом Данилишина скріплювалися дозвільні документи про закупівлю за державний рахунок продукції та товарів на величезні суми й за завищеними у півтора–два рази цінами. При цьому тендери проводили нібито з порушенням чинного законодавства — залучали лише одного учасника, а інших не допускали. Збитки становлять мільйони гривень. Серед таких об’єктів називають, зокрема, й міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Водночас колишній заступник міністра юстиції та керівник Української соціал–демократичної партії Євген Корнійчук заявив, що проти нього Генпрокуратура порушила раніше закриті кримінальні справи, оскільки очолювана ним партія перебуває в опозиції до влади. Йдеться про справу, порушену проти пана Корнійчука у 2009 році, за перевищення службових повноважень у сфері питань, пов’язаних iз НАК «Нафтогаз» і представленням його інтересів в іноземних судах. Інша справа стосується користування відомством послугами приватних юридичних компаній. Нагадаємо, що в минулому році у кабінеті тодішнього заступника міністра юстиції навіть проводили обшуки, але справи, порушені проти пана Корнійчука, який є зятем Голови Верховного Суду Василя Онопенка, було закрито Фемідою.

«Проте в цей четвер у Генпрокуратуру були викликані свідки. Прокурори говорять, що справи порушено за новими статтями», — цитує Євгена Корнійчука «Дзеркало тижня», який прямо пов’язує це зі своєю опозиційною діяльністю в БЮТ.

Нагадаємо, що раніше фігурантами кримінальних справ стали екс–голова Держмитслужби Анатолій Макаренко та колишній заступник голови НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, обоє наразі перебувають під вартою.