«Білі» і «чорні» однієї держави

10.08.2010

Гасла сьогоднішньої владної команди, з яким вона йшла на вибори, звучали просто і привабливо: «Україна для людей» і «Поліпшення життя вже сьогодні». Минув час, і сьогодні вже можна проаналізувати, як ці постулати втілюють у життя. «В Україні є просто люди, а є «люди Януковича», — зробили висновок у партії «Наша Україна». Тож якщо для «людей Януковича» у цій державі й справді відкриваються широкі перспективи, то «люди України» на просторах від Закарпаття до Луганська не значать нічого. Їх можна дурити, ображати, не платити зарплати та збільшувати податковий тиск — і вдавати, що все добре.

«Показовими прикладами такого ставлення є зростання з початку року на 20% — особливо у Донецькій області — заборгованості із заробітної платні, катастрофічне збільшення — понад мільйон — кількості громадян, які перебувають за межею бідності. Тепер 9,5 млн. найбідніших українців — більше, ніж кожен п’ятий, — відчувають на собі ефективність команди «проФФесіоналів», — стверджують у «Нашій Україні». Для людей України планується збільшити (всупереч передвиборчим обіцянкам!) пенсійний вік. Для них, тобто для нас — новий закон про місцеві вибори. Тепер це закон винятково про вибори представників Партії регіонів.

Для людей України підвищують ціну на газ. І це при всіх запевненнях чинної влади, що здача національних інтересів у Харкові сприятиме здешевленню газу для простих громадян. Спеціально для людей України написаний проект нового Податкового кодексу — і цей документ придушує малих та середніх підприємців та водночас розв’язує руки податківцям, які можуть стати новітнім каральним органом.

У зовсім іншій ситуації перебувають «люди України Януковича» — олігархи й політикани, безпосередньо наближені до самого Президента. Це для їхніх готелів спеціальним законом скасовується сплата податку на прибуток на 10 років. Скоро такі закони можуть бути прийняті для їхніх газет, пароплавів та іншої власності. Це для них відновлюються вільні економічні зони і знижується ціна на газ. Це вони отримали «підвищення рівня життя вже сьогодні» за рахунок зубожіння інших громадян.

«Зараз українці ціною власного болісного досвіду починають усвідомлювати глибину застережень попереднього глави держави Віктора Ющенка про те, що «вони однакові», — стверджують у «Нашій Україні». — Юлія Тимошенко завела країну в кризу, приспала пильність та обеззброїла нас перед зовнішніми викликами. Робилось це для одного — ціною абсолютного виснаження усіх ресурсів країни приховати наслідки своєї управлінської неспроможності та здобути абсолютну владу».

Як наслідок, Україна отримала кабальні газові угоди, різке нарощування зовнішньої та внутрішньої заборгованості, яка лягла непосильним тягарем на плечі мільйонів українців і їхніх ще не народжених дітей та онуків. При цьому — жодних потрібних реформ за більш як два роки урядування. А команда Віктора Януковича, який був обраний українцями саме в надії на виправлення ситуації, не лише нічого не зробила для поліпшення рівня життя людей України, а навпаки — кинулася дограбовувати державну власність, продовжуючи при цьому закладати та перезакладати Україну, аби отримати чергові кредити для продовження своєї влади.

Христина ГОРОБЕЦЬ