Масло не по зубах

10.08.2010
Масло не по зубах

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Дефляція, про яку нині з гордістю звітує уряд, натиснула на гальма. Якщо у червні споживчі ціни у порівнянні з травнем упали на 0,6%, то в липні — всього лише на 0,2%. Хоча липень традиційно вважається місяцем із низькими сезонними цінами на продукти. Основні «подразники» приємної для українців тенденції здешевлення товарів і послуг — вартість «комуналки» (зросла на 1,4%), послуги охорони здоров’я (подорожчали на 0,6%) та освіта (коштує на 0,4% дорожче). У серпні, прогнозують експерти, про зменшення цифр на цінниках можна буде забути, а з вересня Україною прокотиться чергова хвиля подорожчання.

Подорожчання продуктів харчування підштовхне зерно. Зазвичай у першій декаді серпня тонна пшениці коштує не більше тисячі гривень, а нині маємо вже до 1700! Аграрії очікують, що вже завтра–післязавтра зможуть продати тонну збіжжя щонайменше за дві тисячі гривень. А вже восени — як Бог дасть... Тим паче що у світі неврожай, а Росія зовсім припинила торгувати своїм хлібом на світовому ринку. Отож хліб подорожчає майже напевно. А обіцянки Прем’єр–міністра Миколи Азарова цього не допустити, ймовірно, стосуються так званого «соціального хліба»: батонів і чорного. Аналітики прогнозують, що ціни на них влада триматиме щонайменше до 31 жовтня — дня виборів. Мабуть, традиційним шляхом — погіршенням якості цих буханок. Тим же, хто може дозволити собі якісніший хліб, доведеться потрусити гаманцем: заплатити в середньому на 15—20% більше.

«Услід за хлібом подорожчає м’ясо: адже птицю та худобу годують зерном», — вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Уже сьогодні закупівельна ціна свинини у живій вазі зросла з 15—16 до 19—20 грн. за кілограм, а на ринку кіло вирізки подорожчало на 5—8 гривень. На кілька гривень подорожчали і сирокопчені ковбаси, у яких, за технологією, має бути тільки м’ясо.

Рекордного зростання аналітики очікують від молочної продукції — на 30%! До речі, виробники стверджують, що урядові дані про дефляцію не враховують (!!! — Ред.) молочної галузі: жодного зниження вартості її продукції в останні місяці не зафіксовано. А восени до нинішніх цін треба буде доплюсувати сезонний фактор, коли сировини — молока — стає менше. Ажіотаж знову–таки створює світовий ринок. Скажімо, вершкове масло останнім часом на ньому подорожчало вдвоє.

Незбагненна ситуація нині з цукром. З одного боку, країна знову рухається у бік його перевиробництва і ще зовсім недавно аналітики прогнозували стрімке подешевшання «білої смерті». «Якщо Аграрний фонд не скуповуватиме надлишки, ціни можуть упасти суттєво», — заявив експерт ринків АПК Андрій Товстоп’ят. Утiм спекотна погода, яка дала заробити власникам пшеничних ланів, повернулася спиною до господарів бурякових плантацій. «Ми погіршили свій прогноз виробленого цукру з 1,9 до 1,7 млн. тонн. А якщо посуха протримається ще два тижні (як це й прогнозують синоптики. — Ред.), то знизимо його до 1,5 млн. тонн», — каже аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. Цукровари вважають, що кіло солодкого піску коштуватиме близько восьми гривень, і не виключають навіть подорожчання продукту.