«Золотий» марафон і «бронзовий» синхрон

10.08.2010
«Золотий» марафон і «бронзовий» синхрон

Фрагмент із «бронзового» виступу команди України. (Фото Рейтер.)

Учора в другій половині дня з Угорщини повернулися частина української делегації, яка наприкінці минулого тижня почала медальні жнива на озері Балатон та у відкритому басейні на острові Маргіт у Будапешті. Про плани команди синхроністок «УМ» знала й інформувала — керівництво розраховувало на чотири бронзові нагороди. Своє завдання наші «русалки» виконали повністю. А от «золото» плавчині на відкритій воді Ольги Береснєвої, здобуте на 25–кілометровій дистанції в останній день змагань, виявилося справжньою несподіванкою — щось на кшталт грому серед ясного неба.

 

Перша з перших

У коментарі «УМ» держтренер iз плавання Андрій Власков назвав успіх української «дальнобійниці» видатним досягненням. «За чотири роки, як в Україні розвивається цей вид спорту, це — перша медаль, здобута на змаганнях такого масштабу, — каже Власков. — Виходить, ми недаремно возили спортсменів на різноманітні змагання, де вони набиралися досвіду».

Кілька місяців тому на світовій першості з плавання на відкритій воді в Канаді найкращим результатом «синьо–жовтих» стало четверте місце Ігоря Червинського на п’ятикілометрівці. Цікаво, що тоді єдина представниця нашого жіноцтва Ольга Береснєва не змогла потрапити навіть у десятку найсильніших. Зауважимо, що на найдовшій дистанції — 25 км — наші в Північній Америці не стартували. Вітчизняні плавці свідомо пропустили виснажливий марафон, економлячи сили на Балатон.

Як з’ясувалося, тактичний розрахунок тренерського штабу виявився вдалим. Хоча, відверто кажучи, медаль чекали від чоловіків. Найбільші сподівання покладали на Червинського — учасника Олімпіади в Пекіні. Проте й у останній своїй спробі Ігореві не вдалося підкорити європейську вершину. На 25–кілометровій дистанції харків’янин фінішував шостим — через 3 хв. 12 сек. після переможця, італійця Валеріо Клері.

Тож своє вагоме слово в неділю сказала жінка. Про свої медальні амбіції представниця Маріуполя Береснєва заявила ще в четвер, коли на олімпійській дистанції 10 км стала шостою, програвши лише 3,6 секунди переможниці запливу. У марафоні Ольга сповна поквиталася зі своїми кривдницями.

Особливо має бути прикро німецькій плавчині Ангелі Маурер, яка програла Олі 0,1 сек., тобто після 25–кілометрового запливу українка виявилася вправнішою тільки за рахунок кращого фінішного торкання. Третьою в майже шестигодинному «самознущанні» стала італійка Мартіна Грімальді, яка програла тріумфаторці трохи більше 20 сек.

Стабільність — це клас

А ось у Будапешті над відкритим басейном імені олімпійського чемпіона Альфреда Хайоша блискавки були справжніми. Гроза над містом хоча трохи й налякала дівчат, проте не змінила співвідношення сил учасниць. Нині в Старому Світі клас водних грацій настільки різниться, що часом і серйозні помилки не можуть вплинути на підсумок змагань. Тож розташування синхроністок на п’єдесталі відповідало їхнім кваліфікаційним показникам.

Російські «русалки» навіть в ослабленому складі тріумфували з великою перевагою в усіх чотирьох дисциплінах — соло (чемпіонка — Наталя Іщенко), дуеті, командних змаганнях та комбінації. Конкурувати з ними не могли навіть іспанки, які скрізь задовольнилися «сріблом» (лідерка — Андреа Фуентес). Натомість українки в усіх дисциплінах посіли треті місця.

За словами держтренера з синхронного плавання Наталії Олексієнко, наші дівчата виступили відмінно. «Оскільки наші синхроністки досить рідко виступають на міжнародних змаганнях, зокрема кубках світу, то наразі ще не заслужили авторитету серед суддівського корпусу. Відчувалося, що арбітри трохи «притримували» наших дівчат», — каже пані Олексієнко.

Хай там як, а прогрес — очевидний. Так впевнено на континентальних форумах наші дівчата ще не виступали (хоча на попередньому ЧЄ–2008 вигравали «бронзу», однак тоді були відсутні росіянки). Тож можна стверджувати, що українське синхронне плавання з диригентом — головним тренером — Світланою Саїтовою та солісткою — 19–річною Лолітою Ананасовою з Харкова піднялося на якісно новий рівень. Юна харків’янка Ананасова здобула одразу три бронзові нагороди, взявши участь в усіх змаганнях, окрім виступу дуетів. Тут Україну представляли досвідченіші Дар’я Юшко та Ксенія Сидоренко.

Далі буде?

Учора в Будапешті змагання почали стрибуни у воду та плавці в 50–метровому басейні. Тут нас спіткало одразу кілька невдач. Жіноча збірна України не кваліфікувалася до фіналу 4x100 вільним стилем (дев’ятий результат — 3:48.36.), а Ганна Євчак — на 400 м комплексом (17–й час). Крім того, наші чоловіки не вийшли до півфіналів на 50 м батерфляєм (Артем Пронь, Денис Дубров, Ілля Чуєв) і 100 м на спині (Олександр Ісаков), жінки — на 200 м на спині (Ксенія Григоренко). Півфіналом на 400 м кролем обмежилися Сергій Фролов та Вадим Лепський.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Паралельно з турніром у Європі відбулася першість США. Там знову бив рекорди 25–річний Майкл Фелпс. 14–разовий чемпіон Олімпіад, вигравши стометрівку батерфляєм, тепер ще й став 50–разовим чемпіоном країни.