Плутоній до тюрми довів

07.08.2010

Рішенням Тернопільського міськрайсуду фігурантів «плутонієвої» справи — тепер уже колишнього депутата облради від Партії регіонів Андрія Костишина та його подільника Віталія Халупу засуджено до восьми з половиною років позбавлення волі з конфіскацією майна. Третьому співучаснику, Ярославу Яцківу, дали вісім років.

Цей скандал вибухнув у квітні минулого року. Саме тоді поблизу райцентру Заліщики бійці «Альфи» затримали трьох чоловіків, які за 10 млн. доларів намагалися продати контейнер із радіоактивною речовиною. Ішлося про 3,5 кг популярного серед терористів плутонію–239 у контейнері радянського виробництва.

Розголосу справі додав той факт, що один із затриманих виявився депутатом облради від Партії регіонів. Йому допомагали двоє приватних підприємців. Із партії 48–річного Костишина виключили після того, як проти нього та його подільників обласна прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 3 ст. 265 КК («незаконне поводження з радіоактивними матеріалами»). Вимушений він був скласти і депутатські повноваження.

У контейнері виявився не плутоній, а простіша речовина — капсули із джерелом іонізуючого випромінювання, що використовуються при виробництві систем протипожежної сигналізації. Також слідство встановило, що опломбовані ящики із позначкою «Радіоактивна небезпека» потрапили до Костишина від приятеля, з яким він познайомився на курорті. Чоловік попросив потримати їх у себе, пообіцявши гарно віддячити. Костишин відвіз їх до сестри в село, але час від часу привозив «на показ» за проханням господаря. Коли ж останній помер, Костишин вирішив заробити на перепродажу. Але наробив купу дурниць, і біля Заліщиків «покупцями» радіоактивних матеріалів стали співробітники СБУ...