Без гіркоти втрат

07.08.2010
Без гіркоти втрат

Узбецький захисник «Дніпра» Віталій Денисов був дуже помітною постаттю на полі. (з сайту Football.ua.)

Україна зберігає стовідсоткове представництво в єврокубкових турнірах. Переможний почин «Динамо» у ква­ліфікації Суперліги підтримали в Лізі Європи «Карпати» та «Дніпро». Учора їхні представники у Ньоні хвилювалися в очікуванні жеребу останньої стадії відбору, при тому що напередодні вдень зовсім не були впевнені в подоланні третього кваліфайн–раунду ЛЄ. «Карпати», які вдома мінімально перемогли «Зестафоні», побоювалися атакувального потенціалу грузинів. Адже зестафонці у попередніх двох міжнародних матчах у рідних стінах «відвантажили» опонентам аж вісім «сухих» м’ячів. А «Дніпро» взагалі повернувся із сербської глибинки на щиті.

Минуле позаду

Для дніпрян, які в українській першості проходяться по суперниках ніби котком, було справою честі взяти у «Спартака–Златибора» реванш за поразку тижневої давнини (1:2). Водночас залишалося незрозумілим, чи, бува, й досі не тисне на команду із Дніпропетровська єврокубкове «прокляття «Беллінцони». «Я вчив футболістів, як відкинути всі страхи і сумніви, усі безглузді упередження. Минуле вже померло, потрібно думати про майбутнє», — розповів учора після гри наставник «Дніпра» Володимир Безсонов. Його команда таки подолала вочевидь слабшого опонента.

Навряд чи хтось вірив, що гості, маючи домашню перемогу, стрімголов кинуться в атаку. Хоча тренер спартаківців Драган Міранович і заявляв, що налаштовує молоду команду на результативну гру. Проте насправді головним пунктом плану «Спартака» на поєдинок у Дніпропетровську була масована оборона власних воріт. Тож підопічні Безсонова практично з перших хвилин матчу взялися проходити насичені оборонні редути. Спершу це виглядало якось мляво і прогнозовано для суперників. Споглядаючи за цим, не витримав керманич «Дніпра». Уже на 30–й хвилині він замінив інертного Сергія Кравченка на досвідченого Руслана Ротаня. Той не надто пожвавив гру. На хід поєдинку вплинула інша подія. Удар Євгена Селезньова з близької відстані у площину воріт зупинив рукою захисник «біло–блакитних». Пенальті, вирішили всі, крім головного судді зі Швейцарії. Хтось, можливо, подумав, що то була «рука Бога» і на бік «Спартака», який грав фактично у формі збірної Аргентини, разом із Фемідою стала ще й Фортуна. Але вийшло навпаки. Лідери української першості тільки розізлилися. І в час, коли хлопці з Суботиці були вже подумки в роздягальні, Селезньов покарав гостей. Женя головою замкнув подачу від кутового прапорця, забивши шостий м’яч у шести матчах сезону. А не встигли сербські футболісти переварити слова наставника, почуті в перерві, як за схожих обставин пропустили вдруге — тепер уже від чеха Маріо Холека.

Відіграти хоча б один м’яч шансів у «Спартака» не було. Тож, поборовши забобони, «дніпряни» почали єврокубкову історію нової «Дніпро–арени» з переконливої перемоги.

Кипіло, плавилося й вимикалося

На колоритному провінційному стадіончику в Імеретії, де над полем звисали гарячі вболівальники–горяни, «Карпатам» дуже важливо було не пропустити. Однак найбільшою проблемою для підопічних Олега Кононова стали навіть не атакувальні комбінації суперника, а 40–градусна спека. Хоча, як сказав після гри Георгій Гегучадзе, наставник бронзових призерів минулого чемпіонату Грузії, в таких умовах було важко обом командам.

У тому пеклі, на тлі великого нервового напруження футболісти часом забували про правила «фейр плей». Серйозної травми зазнав Ігор Ощипко, з розбитою головою залишив поле Сергій Зеньов. Не витримала напруги навіть електромережа — через відсутність освітлення в матчі виникла майже 30–хвилинна пауза.

Хоча господарі мали кілька голевих нагод, львів’яни таки залишили свої володіння на замку. А вже в компенсований час забили й самі — після розважливого рішення Ігоря Худоб’яка, який не став бити сам, ворота розстріляв Денис Кожанов. І заскочив аж на трибуни, щоб пообніматися з численною групою підтримки «Карпат».

ЖЕРЕБ

«Динамо» — в Амстердам, «Карпати» — в Стамбул

У середу ввечері після матчу з «Гентом» наставник «Динамо» Валерій Газзаєв жартома сказав, що найближче до Бельгії розташована Голландія, тож у наступному раунді полетимо саме туди. А вже вчора в Ньоні, де відбулося жеребкування стикових раундів кваліфікації єврокубків, стало відомо, що слова тренера виявилися пророцтвом. Аби потрапити до основної сітки ЛЧ, віце–чемпіон України поміряється силами з амстердамським «Аяксом». Нині за другу команду Голландії грають уругваєць Луїс Суарес, віце–чемпіони світу Мартен Стекеленбург, Грегорі ван дер Віль та Демі де Зеув. Силу голландського віце–чемпіона зможемо оцінити 17/18 (в Києві) та 24/25 серпня.

Інші пари цієї стадії відбору виглядають так: «Вердер» — «Сампдорія», «Зеніт» — «Осер», «Янг бойз» — «Тоттенхем», «Брага» — «Севілья», «Ред булл» — «Хапоель» (ТА), «Русенборг» — «Копенгаген», «Базель» — «Шериф», «Спарта» — «Жиліна», «Партизан» — «Андерлехт».

Ще чотири українські клуби дізналися суперників у відборі до Ліги Європи. Для двох із них, які мали статус «несіяних», четвертий кваліфайн–раунд цілком може виявитися останнім: «Таврія» їде в гості до «Байєра», а «Карпати» екзаменуватиме «Галатасарай». Більше шансів продовжити євросезон мають «Металіст», якому дісталася кіпрська «Омонія», та «Дніпро» — йому жереб послав польський «Лех» із Познані. Усі, окрім «Дніпра», перші матчі зіграють у гостях 19 серпня, відповіді — 26–го.