Кар’єрний «мор»

06.08.2010

Днями журнал «Фокус», посилаючись на власні джерела, повідомив, нібито екс–заступника Генпрокурора Миколу Голомшу понизили на посаді через відмову переглянути свою позицію щодо Голодомору. Мовляв, наприкінці липня у кабінет до Голомші зайшли перший заступник Генпрокурора Віктор Пшонка та один із заступників голови АП (ймовірно, йдеться про екс–Генпрокурора Васильєва) й запропонували змінити позицію ГПУ щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу. Візитери нібито пояснили, що це потрібно для виправдання Президента Януковича в судовому процесі, розпочатому громадянином Володимиром Волосюком, який подав позов проти глави держави за заперечення Голодомору як геноциду.

Нагадаємо, що Апеляційний суд Києва на початку цього року визнав більшовицьких лідерів СРСР винними в організації геноциду українців у 1932—1933 роках. І саме Микола Голомша курирував цей судовий процес від прокуратури, за його підписом матеріали, зібрані СБУ, пішли до суду.

Наразі розгляд позову Волосюка до Президента фактично призупинено через те, що суддя Печерського райсуду столиці Світлана Волкова півтора тижня тому несподівано взяла самовідвід. З одного боку, це було зроблено на вимогу сторони позивача, з іншого — раніше клопотання Волосюка про відвід суддя ігнорувала. Можна припустити, що це робиться для того, щоб затягнути розгляд позову до осені. Адже саме восени, коли нардепи повернуться з відпочинку, нова влада сподівається через парламент скасувати закон про відповідальність за заперечення геноциду.

Натомiсть уже ухвалене рішення Апеляційного суду столиці щодо винних у Голодоморі вождів СРСР так просто не скасувати. Але юристи Банкової знайшли інший вихід для порятунку Президента: щоб рішення Феміди втратило силу, потрібно змінити позицію ГПУ в цій справі — відкликати підпис заступника Генпрокурора під поданими до суду документами щодо Голодомору. За даними «Фокуса», Голомша відмовився це робити й поплатився посадою. Наразі він перебуває у відпустці, хоча його вже призначили військовим прокурором Центрального регіону.

Учора прес–служба ГПУ спростувала цю інформацію й додала, що органи прокуратури — поза політикою. Мовляв, Миколу Голомшу понизили за власним бажанням. «Можливо, пан Голомша відверто розкаже про те, як «курував» справу про визнання Голодомору. Якщо він чесна і принципова людина, то спростує інформацію про «міфічні» зустрічі, розмови та тиск, які начебто були у нього з цього питання», — йдеться у заяві прес–служби ГПУ.

На Різницькій нагадують 2007 рік, коли Голомша нібито так само за власним бажанням пішов з високої посади в ГПУ працювати прокурором Львівщини. «УМ» висвітлювала ту ситуацію, й нагадаємо, що обласним прокурором пан Микола пробув не довше двох днів — завдяки позиції Президента Ющенка його тоді змушені були повернути до ГПУ. Власним бажанням піти вниз кар’єрними сходами тоді й не пахло.

Учора заяву зробив і пан Голомша. Він заперечив, що був звільнений через свою позицію щодо Голодомору, але водночас відмовився коментувати причини свого пониження на посаді. «Пан Пшонка до мене не підходив і на тему Голодомору не говорив», — цитують Миколу Ярославовича «Українські новини».