Пожежники на пляжі

06.08.2010

Президент Віктор Янукович, уже майже місяць відпочиваючи біля Чорного моря, побачив iз Пiвденного берега Криму загрозу масових пожеж в Україні. ЗМІ замерехтіли повідомленнями: глава держави перериває відпустку і скликає екстрене засідання Ради національної безпеки й оборони. Усім би нам так «екстрено переривати» свій відпочинок, як нашому «батьку нації», — не виходячи з моря. Адже Янукович скликав керівництво РНБО до себе, на кримський пляж у Форосі. Там, під шум морських хвиль, чиновники мізкували, як не повторити долю російських «погорільців». Янукович ще й пригрозив, що планує повернутися до Києва, аби особисто стежити за ситуацією з пожежами. Щоправда, Віктор Федорович не уточнив, коли на нього чекати, — ще ж два тижні «невідгуляної» відпустки в глави держави пропадає. А ось «губернаторам» та багатьом урядовцям таки доведеться повернутися в робочі кабінети — їх Янукович «відкликав» із відпочинку.

Звісно, далеко не всі політики оцінили таке «жертвоприношення». Народний депутат Геннадій Москаль запевнив «УМ», що Віктор Янукович уже давно мав би працювати, а не грітися на сонечку. «Це панство треба закінчувати, — переконує «УМ» депутат вiд «НУНС». — Звісно, відпустка має бути в кожної людини. Але державним мужам, раз вони вже обрали такий шлях, відпочивати можна не більше тижня».

Але наш Президент вочевидь сильно перетрудився: нагадаємо, після чотирьох місяців «царювання» пішов на півтора місяця в приморський «загул». «Та бачачи таку ситуацію, яка зараз у сусідів — у Росії, — і те, що Україна на порозі страшної продовольчої кризи, Януковичу з панами варто було б давно вже спакувати валізи, закочувати рукави і ставати до роботи!» — обурюється Геннадій Москаль.

Він переконаний: ситуація із масовими пожежами вкрай складна не тільки через масштаби стихії, а й через проблемне господарство МНС: «Саме відомство — куце, без техніки і грошей, 20 тисяч осіб разом із бухгалтерами — що вони можуть зробити?» Та ще й політичні «ритуали» навколо МНС не всі проведені. «За весь час існування цього міністерства його очолював тільки один професіонал–рятувальник, а всі решта — політики, — зауважує нардеп. — Скажіть мені, чи може рятівник, так як хірург, бути політичною фігурою? Чи це повинен бути професіонал? І що ж ми тепер маємо: міністра нема, посаду знову виставили на політичні торги, що є абсолютно не допустимо. Невже Росія і трагедія, яка там сталася, не навчила нічому? Це ж все може повторитися і в Україні».