АФІША

06.08.2010

ФЕСТИВАЛІ

Всеукраїнський музичний фестиваль «Бандерштат–2010»

Під завісу фестивальних подій літа 7—8 серпня в селі Рокині (12 км від Луцька) на території Музею історії сільського господарства відбудеться «Бандерштат–2010». Цей фест — як ковток свіжого повітря у затхлому денаціоналізованому просторі нинішньої незалежної України. Тому не дивно, що підтримати бойовий дух українців на «Бандерштат» приїдуть Сашко Положинський (прочитає лекцію на музичну тематику для всіх бажаючих,  зокрема й музикантів молодих гуртів), нардеп і голова «Останньої барикади» Олесь Доній (поговорить на тему сучасної політичної ситуації в Україні в контексті захисту українських національних інтересів) та журналіст Вахтанг Кіпіані (його темою стане «Становлення та розвиток націоналістичних організацій в Україні в кінці 80–х — на початку 90–х років ХХ ст.»).

Позаяк «Бандерштат» — музична подія, звукові децибели на фесті забезпечуватимуть хед–лайнери «Тінь сонця» (Київ) та «Роллікс» (Херсон). З ними виступатимуть менш відомі — «Троя» (Київ), «Еффата» (Червоноград), «Власне кажучи» (Львів), «Де Сенс» (Львів), «Широкий лан» (Калуш), «Серцевий напад» (Луцьк–Чернівці), «Фіолет» (Луцьк), «Веремій» (Київ), «Безодня» (Хмельницький), «Спалені вітрила» (Рівне), «Копірайт» (Луцьк), «Мій батько п’є» (Рівне), «Збіг обставин» (Луцьк), «Етно XL» (Рівне), «Злам» (Київ).

Додаткові програми — літературна сцена, зустрічі з ветеранами УПА, документальна виставка про історію та діяльність УПА, патріотичне татуювання та боді–арт, нічний кіносеанс повстанського кіно, показові виступи з традиційних українських бойових мистецтв, конкурс на найкращого стрільця, повстанські квести на фестивальній території, патріотичний велопробіг «Луцьк — Рокині», історична реконструкція бойових дій за участі УПА, нагородження переможців конкурсу серед луцьких школярів «Степан Бандера — герой України», презентація патріотичного журналу «Правий Поступ».

Вхід на територію «Бандерштату» — вільний. Організатори також пропонують проживання на території наметового містечка — мінімально 20 грн. з людини, залежно від тривалості перебування. Не слід також забувати, що територія вільна від вживання алкоголю, для курців діятимуть спеціально відведені місця.

КІНО

«Змерзлі душі» (США, Франція)

Режисер — Софі Бартез, у ролях Пол Джаматті, Кетрін Віннік, Девід Стретейрн, Діна Корзун

Не минуло й дев’яти місяців, як після прем’єри на 39–й «Молодості» фільм з’явився в українському прокаті. Заінтригувавши тоді журналістів і синефілів присутністю у картині саунду «Мертвого півня», фестиваль відкрив для нас нового цікавого режисера — Софі Бартез. Дебютантка зосередилася на проблематиці представників акторського цеху. Актор Пол Джаматті, який грає самого себе (приз найкращому актору на фестивалі у Карлових Варах), настільки втомлений нескінченними репетиціями «Дяді Вані» Чехова, що готовий на будь–які експерименти заради душевного спокою, навіть якщо цей спокій дістанеться шляхом вилучення душі. Коли ж бідолаха Пол перетворюється на беземоційну амебу й дозріває до рішення I want my soul back, виявляється, що його душа відправилася на холодні широти Росії.

Реалістично, правдиво, смішно й сумно водночас. Отже, варто дивитися.

«Однокласники» (США)

Режисер — Деніс Дуган, у ролях Адам Сендлер, Кевін Джеймс, Кріс Рок, Девід Спейд, Роб Шнайдер, Сальма Хаєк, Стів Бушемі

Здавалося б, що може бути доречнішим спекотного літнього уїк–енду за зустріч колишніх друзяк–однокласників. Є що згадати, над ким покепкувати, дещо переосмислити й насолодитися врешті–решт тим, що ти успішний молодий чоловік і тато. Все це є у новій комедії «Однокласники». Проте у фільмі весело тільки тим, хто перебуває по той бік екрана, глядачі у кінозалі на уїк–енд до коміка Адама Сендлера не запрошені.

Головний герой фільму Ленні Федер (Адам Сендлер), голлівудський агент, має чудову дружину–дизайнера (Сальма Хаєк) й трійко милих дітей, проте гламур і претензійність світу багатіїв негативно відбиваються на стосунках у сім’ї. Під приводом похорону колишнього тренера з баскетболу Ленні збирає колишніх однокласників та їхні сім’ї на уїк–енд у будиночку біля озера. Там хлопці веселяться як їм заманеться, використовуючи увесь арсенал пустощів, що будь–коли були задіяні в кінематографі: жарти на похороні, зіткнення з деревом (будинком) у вільному польоті, гра із сином у баскетбол, жарти про дівчат (жінок, «банан», «буфера», на тему «нажертися» й зайвої ваги) etc. Шкода, але в такому вінегреті ці інгредієнти видаються в’ялими й не дуже смакують. Звісно, це не стосується Сальми Хаєк, яка зав­жди виглядає апетитно.

«Незвичні пригоди Адель» (Франція)

Режисер — Люк Бессон, у ролях Матьє Амальрік, Жан–Поль Рув, Луїза Бургуен

Чергова екранізація життя однієї з представниць прекрасної статі (до цього були «Нікіта», «П’ятий елемент», «Жанна д’Арк») від Люка Бессона. В основі оповіді лежить комікс про авантюрну мадемуазель Адель Блан–Сек. Дівчина–журналістка, що працює в Парижі на початку ХХ століття (1912 рік), має здійснити благородну місію — вивести з коми сестру–близнючку — і допомогти їй у цьому може лише придворний лікар єгипетського фараона. Здобувши його мумію, Адель намагається оживити тіло за допомогою професора, який натомість оживляє птеродактиля. Париж у паніці, Адель також. Перебуваючи у такому сум’ятті, герої все ж доходять до хепі–енду, проте з відкритим фіналом — у кінці фільму Адель сідає на пароплав під сумнозвісною назвою «Титанік». Мороз по шкірі забезпечений. Проте Бессон хотів нас все–таки розсмішити — на манер того, як це роблять його заокеанські колеги. Тому американський гумор у поєднанні з чудовою грою французьких акторів сприймається неоднозначно. Хоча не настільки, щоб відмовитися від перегляду комедії в сімейному колі.

ВИСТАВКИ

Максим Мірнов. «12(360)» Живопис.

Виставка у галереї на Андріївському узвозі відкриває тонку площину, коли мистецтво стикається з економічними розрахунками. У практичному вимірі йдеться про роботу художника Мірнова та кризу, що важким тягарем опустилася на мистецьке буття.

«12/360» складається із 12 робіт із серії «360». Кожна з них представляє певний місяць із життя художника аж до 2038 року. За цей час митцеві треба сплатити кредит за майстерню, яка під час кризи здешевіла наполовину, а натомість курс долара зріс удвічі. Як попереджають у «Карась Галереї», експозиція — це концептуальне відображення роздумів художника про сенс життя і про звільнення від своєрідного сучасного «рабства».

«Карась Галерея»

Виставка триває з 5 по 25 серпня

КЛУБИ

«Девочки–Припевочки» with Valya Zaytseva (Moskow), Volosy Ptiz, Womanizer, Frau Zau

Crystal Hall, 23.00

Квитки — 50–100 грн.

7 серпня

«Голлівудська парубоцька вечірка»

Спеціальні гості вечірки — Сильвестр Сталлоне, Джейсон Стетхем, Дольф Лундгрен

Crystal Hall, 23.00

Квитки — 500 грн.

ТЕАТРАЛЬНІ ГАСТРОЛІ

«Чоловік моєї дружини».

У ролях: Валерій Гаркалін, Ольга Прокоф’єва, Семен Стругачев

6 серпня, Національний центр культури й мистецтв

19.00

Квитки від 140 до 880 грн.