НОВИНИ ПЛЮС

05.08.2010

Постійте в черзі ще днів тридцять...

Фонд держмайна відклав на місяць терміни початку приватизації ВАТ «Укртелеком»  і тепер має намір оголосити конкурс із використанням відкритості пропозиції ціни за принципом аукціону з продажу 92,79% акцій компанії у вересні 2010 року. Як відомо, раніше голова ФДМ Олександр Рябченко заявляв, що конкурс із продажу «Укртелекому» необхідно оголосити до 15 серпня, щоб за рахунок очікуваних надходжень у розмірі мінімум 10 млрд. гривень виконати план приватизації, закладений у держбюджет–2010. Водночас перший віце–прем’єр Андрій Клюєв у червні заявив, що найближчі місяць–два питання приватизації «Укртелекому» стояти не буде.

780 мільйонів — це не гроші!

Як відомо, до 7 числа НАК «Нафтогаз України» має розрахуватися з російським «Газпромом» за спожитий у липні газ. Цього разу сума платежів становитиме 780 мільйонів доларів, повідомив учора голова правління «Нафтогазу» Євген Бакулін. Влада запевняє, що проблем із розрахунками з Росією не буде, хоча відсоток заборгованостей за спожитий газ всередині країни досить високий.

Банки «штовхають», інші заважають

На початок квітня 2010 року заборгованість українського уряду і приватного сектору перед іноземними інвесторами, яку потрібно погасити впродовж 12 місяців, становила 38,6 млрд. доларів. Ця сума становить 37,5% від загального зовнішнього боргу України, який досяг 102,8 млрд. доларів. Позитивом є те, що сума короткотермінового боргу скоротилася з 20 до 11,7 млрд. доларів — за рахунок банківського сектору. Натомість у корпоративному секторі обсяги короткотермінового боргу навіть зросли.