Кипить вода в Балатоні

05.08.2010
Кипить вода в Балатоні

Засмаглий Ігор Снітко (праворуч) показав на дистанції 10 км восьмий час. (Рейтер.)

Учора в Угорщині стартував 30–й, ювілейний, чемпіонат Європи з водних видів спорту. Перший комплект нагород розіграли плавці на відкритій воді. Хоча «столицею» світового форуму є Будапешт, «далекобійники» змагаються на озері Балатон — за 130 км від основного центру подій.

Переможцем на олімпійській дистанції 10 км серед чоловіків виявився німець Томас Лурц, який показав час 1:54.22,5 і в запеклій боротьбі став уже дев’ятиразовим володарем світового «золота» на різних дистанціях. За ним із відставанням лише на 2,3 й 4,1 сек. відповідно фінішували Валеріо Клері з Італії та росіянин Євген Дратцев. Головна українська надія, харків’янин Ігор Червинський, водний «напівмарафон» подолав лише з дев’ятим часом. Інший представник Харкова Ігор Снітко вчора дістався фінішу восьмим, а Костянтин Украдига із Кривого Рогу — 25–м .

Надвечір жінки змагалися на Балатоні на 5 км.

Водночас у Будапешті почалися кваліфікаційні змагання в синхронному плаванні. «Синьо–жовта» збірна в складі 12 «русалок» братиме участь у всіх видах програми — соло, дуеті, комбінації та групових вправах. Як розповіла «УМ» державний тренер із синхронного плавання Наталія Олексієнко, наші дівчата претендують максимум на «бронзу». «Наразі ми не можемо на рівних змагатися з росіянками та іспанками, тому в конкуренції з представницями Греції та Італії сподіваємося взяти третє місце. Така висота досяжна для нас в усіх дисциплінах». «За останній час ми виконали велику роботу, тому очікуємо хорошого виступу. Щоправда, хвилюємося за суддівство, адже тут без суб’єктивізму не обходиться», — каже держтренер.

На момент здачі цього номера «УМ» до друку свою кваліфікаційну програму завершували одиночниці. Після першої її частини харків’янка Лоліта Ананасова посідала саме третю, медальну, сходинку протоколу.

А в понеділок у боротьбу вступлять плавці та стрибуни у воду — на них чекають доріжки басейну імені першого угорського олімпійського чемпіона Альфреда Хайоша.

Наші стрибуни пройшли останні випробовування перед світовою першістю минулого тижня на літньому чемпіонаті України. У київському басейні ЦСКА лідери збірної підтвердили своє реноме. У чоловіків чемпіонами в індивідуальних змаганнях та «синхроні» стали Ілля Кваша (метровий трамплін) і Олексій Пригоров (3 м), у жінок Олена Федорова перемогла на 1 і 3 м.