Подвійні вибори

04.08.2010

Кожні нові вибори в Україні супроводжуються цікавими новаціями та проектами. Однією з «фішок» цьогорічних місцевих «перегонів за владу» можуть стати «праймеріз» — внутрішні вибори, які дозволять політичним силам висунути в кандидати найавторитетніших партійців. Головним апологетом такої ідеї є партія ВО «Батьківщина». І це зрозуміло: Блок Юлії Тимошенко, переживши кілька скандалів із кадрами («подвиги» Лозинського, зрада «тушок», афери Губського, тендери Яценка тощо), не проти очистити своє реноме.

«Ми маємо намір вибрати найсильніших кандидатів, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль. — По суті, це вибір кандидатів у кандидати. Це перша спроба провести партійний «праймеріз». Ця ідея варта поваги. Наша сила хоче засвідчити, що ми розвиваємося демократично».

Шкіль розповів, що «праймеріз» у БЮТ уже почалися. Зараз відбуваються партійні конференції в місцевих осередках. Члени «Батьківщини» уже визначилися з деякими кандидатами. Але насправді важко зрозуміти, які принципові новації несе ця схема. Адже кандидатів і раніше висували партконференції.

За словами народного депутата від БЮТ Андрія Шевченка, «праймеріз» триватимуть ще два тижні. «До 15 серпня «Батьківщина» отримає результати, які дозволять зрозуміти, як це працює на практиці і як це може бути використано у майбутній програмі місцевих виборів», — цитує слова Шевченка партійна пресслужба. Андрій виступає за те, аби відповідні процедури були закріплені партійним статутом. «Із великою часткою вірогідності я можу прогнозувати, що на партійному з’їзді «Батьківщини», який пройде у вересні, у партійному статуті будуть зафіксовані такі інструменти, як «праймеріз» або близькі до них», — обіцяв Шевченко.

Центральний офіс БЮТ розіслав у регіони практичні рекомендації щодо проведення «праймеріз». Місцевим осередкам радять публічно проводити попередні партійні вибори й запрошувати ЗМІ, повідомила газета «Коммєрсант­Україна». «Обрання кандидатів проводиться шляхом відкритого голосування, по закінченні якого підбивається підсумок і складається рейтинговий список», — ідеться в рекомендаціях. Однак самі ж «тимошенківці» заявляють: це не накази, а поради. Звісно, не скрізь їх дотримаються. А дехто взагалі не сприймає ідею «праймеріз».

Андрій Шкіль визнає, що «праймеріз» не зможуть охопити всі осередки. «Можливо, не скрізь будуть проводити. Це ініціатива, а не вказівка зверху. Ми ж не армія. Це партійне життя. Йде діалог», — каже член «Батьківщини».

Водночас пан Шкіль зазначає, що «Батьківщина» на виборах­2010 вдасться до практики «непрямих праймеріз»: «Це коли, наприклад, керівник організації йде на вибори і програє їх — тоді він мусить піти у відставку. Вибори — це перевірка для нього. Якщо він фінішував другим, набравши на відсотокдва менше від переможця, — це одне. Але якщо він останній, передостанній у своєму окрузі — мусить складати повноваження».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Київський обласний осередок БЮТ може лишитися не лише без «праймеріз», а й без кандидатів. Наразі триває боротьба за керівництво в осередку. Колишній голова обласної організації Володимир Майбоженко оскаржив у Печерському райсуді обрання лідером осередку Костянтина Бондарєва. Позавчора мало відбутися перше засідання суду, однак, повідомила пресслужба БЮТ, суд «проігнорував розгляд справи». «Це свідчить про однеєдине — величезне бажання затягнути справу, бо вона є політичною. Суддя взагалі не повинен був приймати цю справу до провадження, оскільки це внутрішнє питання політичних партій», — заявив нардеп від БЮТ Сергій Власенко.

Прес­служба БЮТ зазначає: поки триває судова тяганина, обласний осередок «Батьківщини» матиме проблеми з формуванням списків. На Київщині в «Батьківщині» борються фракція магната Богдана Губського, який перейшов на бік коаліції, та опозиційні БЮТівці.