ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

03.08.2010

Англія

Менше двох тижнів залишається до старту прем’єр–ліги. У міжсезоння на Британських островах не відбулось надто гучних трансферів — помітнішими тут були тренерські зміни. Так, на зміну іспанцеві Рафаелеві Бенітесу, який залишив крісло в «Ліверпулі» і переїхав до італійського «Інтера», прийшов Рой Ходжсон, що довів «Фулхем» до цьогорічного фіналу Ліги Європи. «Мерсісайдці» також спробували було підписати контракт із нападником «Реалу» Раулем Гонсалесом, але іспанський ветеран відповів відмовою.

Недовго лишалося порожнім тренерське крісло у «Фулхемі»: «дачники» уже домовились із валлійцем Марком Х’юзом, котрий раніше очолював «Блекберн» і «Манчестер Сіті». Керівництво «Фулхема» не приховувало, що хотіло б бачити на цьому посту Мартіна Йола з «Аякса», але той не схотів переїжджати до Лондона.

Традиційно активно поводиться в антракті «Ман. Сіті»: гроші арабських шейхів дозволяють розгулятися, і тепер «городяни» націлилися на опального форварда «Інтера» Маріо Балотеллі. Припускають, що частиною угоди може стати переїзд до Мілана нинішнього гравця «Сіті» Робіньйо: бразилець другу частину минулого сезону провів у себе на батьківщині, де грав за «Сантос».

Несподіваним можна назвати перехід воротаря збірної Англії Девіда Джеймса до «Брістоля». 40–річний ветеран, який виступав на «мундіалі» в ПАР, пояснив рішення грати в нижчому дивізіоні бажанням бути ближче до сім’ї. Його колишній клуб — «Портсмут» — також вилетів з еліти.

Іспанія

Найгучнішим переходом у прімері можна назвати підписання контракту між Давідом Вільєю та «Барселоною». Багато хто говорить про поспішність нападника зі згодою переїхати із валенсійської «Местальї» на «Камп Ноу», адже після вдало проведеного чемпіонату світу Вілья міг отримати набагато вигідніші умови. А трансфер відбувся ще до «мундіалю».

Днями «Барселона» достроково розірвала контракт із захисником Рафаелем Маркесом, котрий на чемпіонаті світу в ПАР був серед основних гравців збірної Мексики. Серед трансферних цілей «Барси» — Сеск Фабрегас із лондонського «Арсеналу».

А ось мадридський «Реал» попрощався аж із двома легендарними футболістами. Нападник Рауль на два роки вирушив до «Шальке», а Гуті став новобранцем «Бешикташу». «Вершкові» натомість збираються підписати хавбека збірної Німеччини та «Штутгарта» Самі Хедіру, з яким уже практично все домовлено.

Колишній бек «Реалу» Жуліо Сезар може продовжити кар’єру в «Баку». Трансфер 31–річного півзахисника, що також встиг пограти за «Мілан» та «Бенфіку», очікується найближчими днями. Останнім клубом бразильця був турецький «Газіантепспор».

* * *

Керівництво «Бетісу», який у минулому сезоні посів четверте місце в сегунді і не потрапив до вищого дивізіону, звернулося до Вищої спортивної ради Іспанії та до ФФІ з проханням переглянути законність виходу до прімери клубу «Еркулес». «Бетіс» стверджує, що команда з Аліканте в кількох матчах купувала суперників, і на доказ надає записи телефонних переговорів «еркулесівців».

Німеччина

У бундеслізі найбільшу цікавість для нас становить півзахисник «Баварії» Анатолій Тимощук, якому тренер мюнхенців Луї ван Галь порекомендував шукати інший клуб. Є дані, що українським опорником цікавиться «Вольфсбург», — тренер «вовків» Стів Макларен бажає отримати хавбека оборонного плану. Називають і приблизну ціну такого трансферу — 8 млн. євро.

Росія

Прем’єр–ліга. 15–й тур. «Спартак» (М) — ЦСКА — 1:2 (В. Березуцький, 71 (у свої ворота) — Ігнашевич, 82; Лав, 90+2), «Локомотив» — «Ростов» — 0:1 (Валікаєв, 35; вилучення: Алієв, 71 («Л»)), «Зеніт» — «Рубін» — 2:0 (Кержаков, 45+1, 65), «Динамо» — «Крилья совєтов» — 1:1, «Терек» — «Аланія» — 2:0, «Спартак» (Нч) — «Амкар» — 2:1, «Сатурн» — «Анжи» — 1:0, «Том» — «Сибір» — 3:2.

Турнірне становище після першого кола: «Зеніт» — 39, ЦСКА — 30, «Рубін» — 29, «Спартак» (Нч) — 28, «Ростов», «Локомотив» — 22, «Спартак» (М), «Том» — 21, «Терек» — 20, «Динамо» — 19, «Сатурн» — 17, «Анжи» — 16, «Аланія» — 15, «Амкар» — 12, «Крилья сов.» — 10, «Сибір» — 9.

Бомбардири: Алієв («Локомотив») — 11, Корніленко («Том»), Веллітон («Спартак» (М)) — 9.

Бельгія

Перший дивізіон. «Вестерло» — «Гент» — 0:1 (Кулібалі, 88).

Контрольні матчі

«Ганновер» — «Валенсія» — 1:2, «Шальке» — «Гамбург» — 2:1, «Арсенал» — «Селтік» — 3:2, «Мілан» — «Ліон» — 1:1, «Гвадалахара» — «Манчестер юн.» — 3:2.

Матч у Гвадалахарі (Мексика) був приурочений відкриттю нового стадіону, збудованого клубом за 150 млн. дол. Зіркою поєдинку став новачок «МЮ» Хав’єр Ернандес, який у міжсезонні перейшов до «Манчестера» із «Гвадалахари». При цьому молодий мексиканський форвард провів перший тайм у складі своєї колишньої команди і забив гол у ворота «МЮ».

Юнаки

Чемпіонат Європи серед юнаків (U–19, Франція). Фінал (Кан): Франція — Іспанія — 2:1 (Суну, 49; Лакасет, 85 — Родріго, 18).

Нагадаємо, минулого року чемпіонат континенту в цій віковій групі виграла збірна України (турнір відбувався в Маріуполі й Донецьку). Цього разу наші юнаки не пробилися у фінальну частину Євро.

Скандали

Французький нападник Ніколя Анелька подав до суду за наклеп на газету «Екіп». Видання надрукувало слова футболіста, сказані в перерві матчу чемпіонату світу з командою Мексики на адресу наставника збірної Раймона Доменека. Анелька не заперечує, що тоді мав місце прояв емоцій, але переконує: газета спотворила фразу, прикрасивши нецензурною лайкою. Розгляд справи почнеться восени.

Нагадаємо, що після тієї гри Анелька втратив місце у складі, і французи не змогли вийти з групи.

Фан–сектор

Минулої п’ятниці УЄФА почала приймати заявки від кандидатів на «Європейську нагороду для фан–клубів». Щорічну премію, засновану 2005 року, можуть отримати організовані шанувальники будь–якої команди континенту.

Футзал

Футзалісти львівської команди «Тайм» здійснили сходження на найвищу вершину України — Говерлу, приурочивши похід здобуттю титулу чемпіона України–2010. На горі «червоно–чорні» й отримали золоті медалі. Як повідомив офіційний сайт клубу, команду супроводжували її вболівальники. На вершині відбувся виставковий матч «Тайму» проти його шанувальників. Підсумок — 1:1.