Кримінальний талант психолога

31.07.2010
Кримінальний талант психолога

У таких багатоповерхівках аферисти показували жертвам майбутні квартири. (Фото автора.)

У Черкасах убозівці пов’язали групу шахраїв, котрі, як кажуть правоохоронці, володіли неабияким кримінальним талантом та були чудовими психологами. Кілька чоловіків та жінок 30—40 років два роки поспіль продавали черкащанам за реальні гроші віртуальні квартири в новобудовах на вулицях Котовського і Гагаріна. Загалом видурили у довірливих людей, котрі мешкали у гуртожитках та винаймали житло, близько мільйона доларів. Наразі проти шахраїв порушено кримінальну справу, їм загрожує до дванадцяти років «колючки».

 

Клялися власними дітьми та батьками

Аферистів взяли в той момент, коли вони рахували гроші, передані покупцем за нібито придбану квартиру. Тоді до рук правоохоронців із кримінальної компанії потрапили дві жінки та один чоловік. У них вилучили й дві пачки стодоларових купюр на загальну суму 20 тисяч доларів.

«Ще у вересні 2008 року один мій добрий знайомий поділився приємною новиною, буцімто можна недорого придбати квартиру. Мовляв, ми вже й завдаток дали», — пригадує минуле один із постраждалих — 37–річний Ігор, який невдовзі зустрівся з продавцями «недорогих» квартир. А ті йому навіть показали будинок, котрий мають ось–ось здати в експлуатацію. Ще й порадили: мовляв, навіщо тобі купувати квартиру на вторинному ринку за 22 тисячі доларів. Адже ми допоможемо взяти нову–новісіньку за 35 тисяч «зелених». Ігор «клюнув» на цю пропозицію. Зібрати такі кошти допомогли батьки. Тож незабаром чоловік приніс завдаток за нову квартиру — 7 тис. доларів, а згодом доклав ще 3 тисячі.

Після цього «інвестору» запропонували вибрати квартиру на восьмому поверсі. За вказаною адресою Ігор із родиною побачили лише голі стіни без вікон і дверей, але все одно були раді й щасливі. Чоловіку сказали, що ця квартира залишається за його сім’єю. Але за кілька місяців будинок уже здаватимуть, тож бігом везіть решту грошей. Два тижні Ігор позичав гроші по родичах і таки привіз ще 25 тис. доларів. А далі його почали «годувати» обіцянками: то документи на квартиру ще оформляють, то нібито не встигли їх вчасно здати, куди треба. За такими «цяцянками» промайнуло два роки. Чоловікові нарешті терпець увірвався, тож почав вимагати повернути свої долари назад.

«Та ти що, стільки чекав!» — вмовляли його ще трохи потерпіти. Власними дітьми клялися та батьками, що все по–чесному. «Для моєї сім’ї то були величезні гроші. А тепер я бачу, скількох же людей вони надурили!» — бідкається Ігор.

Шахрай з облдержадміністрації

Як розповів «УМ» начальник обласної міліції Валерій Дерновий, шахраї шукали довірливих людей з грошима, які могли придбати квартиру. Агітація спрацьовувала на психологічному рівні. Один із цієї кримінальної компанії за освітою педагог, навіть захистився з психології. А організатор аферистів, коли розмовляв з потенційними покупцями квартир, завжди представлявся працівником облдержадміністрації чи міськвиконкому. На зустріч ходив у білій сорочці з портфелем і клявся, що йому під силу вирішити всі питання.

За словами пана Дернового, завданням аферистів було затягувати час та заспокоювати покупця. До того ж злочинці заручалися підтримкою своїх знайомих, які рекомендували їх, як досить порядних людей. На покупців це діяло магічно. Адже люди втомилися жити в гуртожитках чи винаймати житло і мріяли про свій власний куток. Жертвам не лише показували з вулиці вікна майбутньої квартири, а й водили їх туди. Оскільки взяти ключ у виконроба і подивитися житло в будинку, що будується, можна завжди і будь–кому, варто тільки сказати, що хочеш придбати житло. Після таких «екскурсій» і виманювали гроші. Деякі потерпілі здали аж по 60 тисяч доларів, а загальна сума видурених у черкащан грошей на віртуальні квартири становить 820 тис. доларів, 895 тис. грн. та 20 тис. євро.

Узяти аферистів «на гарячому» міліції було не просто, оскільки ті були справжніми конспіраторами. Схема «лохотрону» була розрахована на незнання потенційними покупцями ринку нерухомості в Черкасах. Шахраї переконували людей, що мають зв’язки із будівельниками елітних квартир, що вхожі в кабінети мерії і можуть «вибити» там частину квартир для чорнобильців чи афганців. Ще й обіцяли оформити на таке житло документи «пільговиків» за умови передоплати — 50% від вартості квартири. Мовляв, саме через це ціни на житло значно нижчі за ринкові. За двокімнатну квартиру правили 20 тисяч доларів, за трикімнатну — від 25—30 тисяч.

Через два тижні після отримання грошей обнадіювали: все готово, залишився один підпис. Але автограф буде, коли сплатите всю суму. Покупці платили, міркуючи, що вже за кілька днів справлять новосілля. Злочинці навіть розписки їм писали, правда, не вказували адреси і призначення грошей. Коли злочинців затримали — для багатьох покупців це стало шоком. Дехто трохи не наклав на себе руки від розпачу. У декого через пережитий стрес почалися проблеми зі здоров’ям.

«Нас особливо вражає те, що злочинці продавали віртуальні квартири два роки, жодна людина не отримала те житло, водночас приходили інші й просили взяти гроші на квартиру ще й від них. У самих аферистів каяття немає...» — зазначив Валерій Дерновий.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>