Іще одна спроба

31.07.2010

Поки Держкіно і Спілка кінематографістів розводять руками, що кіно нема, бо немає грошей і потрібних законів, у бій ідуть одинаки. Микола Резніков з інформагентства «Нова Україна», який упродовж року займався медіа–проектами, хоче спробувати впровадити в Україні нову модель кіноіндустрії, яка досить поширена у всьому світі, — Rebel Filmmaking, тобто зйомки якісного прокатного кіно при малому бюджеті.

Як зазначив голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, старші кінематографісти орієнтуються на радянське кіно. «А треба думати про новий контекст. Дуже важливо, щоб з’явилося поле ідей і коло людей, яке генерує ідеї. Нам треба не відроджувати кіно, а народжувати. Бо ми часто не розуміємо, що треба відроджувати», — каже Тримбач. Резніков вважає, що українське кіно є, просто не завжди зняте за українські гроші. «Наші спеціалісти працюють в Америці, Росії, Європі. Вони хочуть робити кіно і готові працювати за невеликі гроші вдома. Якщо об’єднати зусилля суспільства і заручитися підтримкою держави, це буде бомба. Сьогодні ми її підігріваємо. Восени вона вибухне», — зазначає Резніков.

У вересні він обіцяє перший номер журналу про кіно, який має стати своєрідним підручником для людей, що цікавляться виробництвом екранного мистецтва. У листопаді в Будинку кіно пан Микола має намір провести фестиваль українського кіно, але деталі тримає в таємниці. «Сьогодні ми збираємо команду. Запрошуємо всіх, у кого є ідеї. Ми навчимо, як робити кіно, як на ньому заробляти, як просувати на фестивалі. Спершу покажемо те, що вже маємо, а через рік — те, що знімемо завдяки кінофоруму «Ребел кіно», — додає Резніков.

На конференції зібралися молоді фахівці, які досягли успіху в кіноіндустрії за кордоном. Режисер–постановник, кліпмейкер і експерт в області цифрового кінематографу Андрій Василенко називає себе американським спеціалістом. Він зняв понад дві сотні документальних фільмів для BBC і Discovery і готовий поділитися своїм досвідом, як можна знімати якісне, цікаве і дешеве кіно. Для цього в Андрія розроблена ціла програма, з якою можна ознайомитися на його семінарах і майстер–класах. Режисер і оператор Ігор Рябчук спеціалізується на Rebel Filmmaking, вчить, як знімати якісне фестивальне кіно на цифровий дзеркальний фотоапарат із функцією відео. Тетяна Винниченко розповіла, що в Дніпропетровську вже третій рік працює студія Animatix 4D. За цей час вони зняли п’ять анімаційних повнометражних фільмів у 4D — від розробки сценарію до забезпечення прокатного стану. У кінотеатрах мережі «Мультиплекс» у Росії і в Україні їхні анімаційні фільми «9,99», «Ідеальна планета», «Новорічна казка» та «Зірочка» були в прокаті кілька місяців. Студія Animatix 4D теж готова поділитися знаннями. Саме ці спеціалісти–практики та їхні роботи стануть стрижнем листопадового фестивалю українського кіно.